Kuhinjica

Direktno.rs

28. 12. 2022. 08:56 0

Napravite sami piće za novogodišnju noć

Za vaš potpuni ugođaj u toku najluđe noći pripremili smo recepte za fenomenalne tople napitke, ukoliko preferirate proslavu u kućnoj varijanti, kao i za alkoholna pića da se zagrejete pred žurku!

1. Topla čokolada

Sa toplim mlekom rastopite čokoladu, a onda dodajte malo mente. Vjerujte nam na reč, užitak će biti potpun Ukoliko želite klasičnu varijantu tople čokolade sa šlagom, možete dodati i šlag penu, ali i karamelu ili puter od kikirikija. U tom slučaju vam je potreban blender, mnogo tople čokolade i puter od kikirikija u meri koja je vama zadovoljavajuća.

U toplu čokoladu možete dodati i malo čili papričice i tako dobiti pravu meksičku toplu čokoladu!

Ljubitelji alkoholnih pića neka u toplu čokoladu dodaju malo vina. Nikada niste čuli za ovu kombinaciju? Verujte nam na reč, ona može biti itekako ukusna, a uz to predstavlja odličnu zamenu za vaš omiljeni napitak iz detinjstva.

2. Čokoladni napitak sa đumbirom

200 mililitara vode
10 grama svežeg korena đumbira
150 grama čokolade za kuvanje
60 grama gorke čokolade
400 mililitara slatke pavlake
kesica cimeta

Očišćeni koren đumbira narežite na kolutiće, stavite u kipuću vodu i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Procedite i u oceđenu tečnost sipajte čokoladu koju ste prethodno razlomili na kockice i slatku pavlaku.
Sve zajedno neprestano mešajte na šporetu dok ne provri, potom uklonite s vatre, dodajte cimet i sipajte u šolje. Ovaj napitak će vas dodatno zagrejati zbog đumbira i njegovog prirodnog svojstva pojačavanja cirkulacije.

3. Vruće vino sa cimetom i narandžom

500 mililitara crnog vina
300 mililitara svežeg soka od pomorandže
1 pomorandža
3 kašičice šećera
1 kašika cimeta
nekoliko zrna karanfilića

Narandžu dobro operite i naseckajte na kolutiće, te u četiri kolutića zabodite karanfilić. Preostale kolutiće prepolovite i rasporedite u čaše. Vino, sok od narandže i šećer zagrevajte dok ne proključa. Dodajte cimet, sve zajedno promešajte i razdelite u čaše. Na svaku čašu kao ukras zakačite kolutić narandže s karanfilićem.

4. Irska kafa

Sastojci potrebni za dve kafe:

4 decilitra instant kafe – kafa može biti espreso ili obična instant kafa, proceđena turska ili nes kafa npr, samo prelivena sa vrućom vodom. Važno je da je kafa jaka, crna i bistra. Vrstu izaberite sami.
1 šolja slatke pavlake (umućene)
1 1/2 decilitral viskija, Bailey’s viskija ili bilo kog viskija kog imate u bifeu
2 kašičice šećera

Prvo umutiti slatku pavlaku. Uzeti staklene, prozirne čaše zapremine 3 dl. Čaše treba da su malo zagrejane tj. da nisu skroz ledene. U svaku čašu sipati viski, a zatim dodati po kašičicu šećera. Dobro promešati. Na kraju uliti vruću, crnu kafu, skoro do vrha. Neprestalno mešati kako bi se šećer istopio.

Odgore sipati malo umućene slatke pavlake, na samu površinu. Ne mešati pavlaku u kafu, jer nije cilj da se rastopi u piću. Kafu ukrasiti po želji čokoladnim mrvicama ili zrnima kafe. Preostaje još samo da uživate u vašoj irskoj kafi.

5. Suvi martini

100 mililitara džina
25 mililitara vermuta
nekoliko punjenih maslina.

Priprema: Ohladite šejker, čašu, džin i vermut. Dodajte zatim u šejker led, džin i vermut i izmiksajte. Dodajte masline.

Kao lagani dodatak uz martini možete uzeti nekoliko krekera premazanih kvalitenim sirnim namazom i paštetom od maslina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati