Kuhinjica

Direktno.rs

20. 11. 2022. 16:00 0

Trik za ukusnije mleveno meso: Jedan sastojak menja sve

Prženje mlevenog mesa može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone.

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano promešate, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

Povremeno promešajte i za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji - soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone - oko jedne kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati