Kuhinjica
04. 08. 2022. 11:06 0
Perete šampinjone pre kuvanja? VELIKA GREŠKA
Kada pričamo o šampinjonima, ali i drugim pečurkama, višak vlage je njihov veliki neprijatelj. Budući da su pečurke porozne, sklone su upijanju tečnosti - poput sunđera. A kad jednom dođu do ovog stanja, teško ih je vratiti u prvobitno i zato ih nikad nemojte prati. Pod mlazom vode, uronjene u vodu - ma nikako, piše Index.hr.
Šampinjoni se, za razliku od vrganja ili ostalih pečuraka koji se beru u šumi, uzgajaju na zatvorenim farmama, takoreći u mračnim podrumima. Osim ako na njima ne vidite vidljive komadiće prljavštine - spremni su za kuhanje. Ako nađete mrvice zemlje na njima, uzmite suvu krpu, ubrus ili kuhinjsku četkicu (onu za premazivanje jaja preko peciva i slično) kako biste ih očistili što nežnije.
Držite ih u papirnoj kesi
One pečurke koje nećete pripremati odmah, nemojte čistiti kako ih ne biste oštetili jer su onda kvarljivije, već ih ostavite u papirnu kesu.
Stručnjaci preporučuju papirnu, a ne plastičnu jer plastika stvara kondenzaciju, a što dovodi do stvaranja sluzi, kvarenja i na kraju do bacanja. Ukoliko vam je plastična kesa jedina opcija, svakako je ostavite delimično otvorenu kako biste osigurali cirkulaciju vazduha.
Komentari 0
ostavi komentar