Kuhinjica

Direktno.rs

14. 11. 2021. 09:21 0

Kondenzovano mleko i zašto je zdravo?

Kondenzovano mleko je inače konzervirano mleko, gušće nego obično, ne zaslađeno i koristi se za pripremu određenih poslastica ili kao dodatak za kafu. Veruje se da je nastalo još u 19. veku kada su u Americi moreplovci želeli da mleko ostane duže sveže i traje, s obzirom da je lako kvarljiva namirnica, došli su na ideju da prokuvaju mleko.

Uopšteno govoreći, kondenzovana mleka imaju dvostruko više grama ugljenih hidrata, proteina i masti, osim redukovanih masti i sorti bez masti, i veći sadržaj minerala. Imaju više od 50% dnevne vrednosti za kalcijum, 15% dnevnih vrednosti za magnezijum i 18% dnevnih vrednosti za cink. Dok sveže mleko ima 21% kalcijuma, 6% dnevnih vrednosti magnezijuma, odnosno 8% dnevnih vrednosti cinka.

Ispijanje kondenzovanog mleka može biti od koristi onima koji pokušavaju da dobiju na težini ili povećaju unos minerala. Nedovoljna težina je faktor rizika za: infekciju, demenciju, pa čak i smrt. Ako pokušavate da se ugojite, želeli bi ste da to učinite na zdrav način, kako biste izbegli druge zdravstvene probleme povezane sa lošim navikama u ishrani.

Kondenzovano mleko može vam pomoći da zdravije dobijete težinu zbog visoke koncentracije hranljivih materija i nedostatka dodatog šećera. Upravo taj prekomerni šećer je povezan sa razvojem srčanih oboljenja i dijabetesom tipa 2 kada se konzumira prekomerno.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati