Kuhinjica

Direktno.rs

05. 11. 2020. 05:36 0

Niste znali da grešite: Kako se pravi najbolja turska kafa?

Svako ima svoj recept, proces u kojem uživa, ali ipak postoji nekoliko sitnica na koje bi trebalo pripaziti.

Jasno je kako je kafa u ovom delu Evrope daleko više od sredstva za razbuđivanje ili navike. Ispijanje kafe je ritual koji traje, od kojeg se retko odstupa i koji obično uključuje i društvo. Baš kao što se u Americi okupljaju oko roštilja, a u Engleskoj ne preskaču popodnevnu šoljicu čaja, tako se ni na ovim prostorima ne zaobilazi kafa – ni jutarnja, a ni popodnevna.

Često je reč upravo o turskoj kafi, pripremljenoj u džezvi, koju kuvamo po uputstvima koje smo dobili od roditelja ili baka i deka. Svako ima svoj recept, proces u kojem uživa, ali ipak postoji nekoliko sitnica na koje bi trebalo pripaziti.

Originalno se ova kafa priprema u vatrenom tucanom lončiću (džezvi) i servira u malim šoljicama – fildžanima. Ali odgovaraće mala metalna posuda s dugačkom drškom (isto džezva) kao i omiljena šoljica. Dobro je koristiti posudu veću od one potrebne za količinu vode kako bi sprečilo izlivanje prilikom podizanja kafe.Potrebno je:

džezva

3 dcl filtrirane vode

30 g kafe

kašičica

šoljice

Priprema:

Džezvu sa filtriranom vodom stavite da provri. Zatim sklonite s vatre. Dodaj 30 g, odnosno šest kašičica mlevene kafe. Dobro promešajte. Vratite nazad na vatru i pustite da se pena podigne prema rubu. Odmah sklonite s vatre. 

Ovo je trenutak u kojem se često greši:

Ako je ostavite duže na vatri, kafa će prokuvati, spaliće se eterična ulja koja će postati gorka. Takva kafa tražila bi puno šećera i mleka. 

Preko pene prelijte malo vrele vode. Pustite da odleži 30 sekundi kako bi se fini prah spustio na dno. U svaku šoljicu stavite po jednu kašičicu pene. Zatim svaku šoljicu napunite do pola. Dopunite šoljice do vrha, po želji dodajte malo mleka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Teret uspeha

Zoran Živković [09.05.2025.]




Video dana

Papirna skulptura

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati