Kuhinjica
04. 07. 2020. 14:53 0
Da li je krompir zdraviji sa korom ili bez?
Krompir sadrži osam važnih hranljivih sastojaka. Osim što je bogat vlaknima i proteinima, bogat je i kalijumom, vitaminima E i C, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, ističu nutricionisti.
Česta je zabluda da se svi hranljvi sastojci nalaze u oguljenoj kori krompira. Međutim ovaj mit ipak nije istinit, tvrdi nutricionistkinja Konstanc Braun Rigs i dodaje da više od polovine hranljivih sastojaka ima u samom krompiru.
Jedini važan sastojak koji će biti izostavljen ako ogulimo krompir su vlakna.
- Beli krompir srednje veličine ima oko dva grama, a oguljen jedan gram vlakana. Iako kora takođe sadrži vitamin C i kalijum, kada ga oljuštimo gubi se zanemariva količina ovih sastojaka. Naime, krompir srednje veličine, sadrži oko 629 miligrama kalijuma i 27 miligrama vitamina C, a krompir bez ljuske ima oko 150 miligrama kalijuma i 4,5 grama vitamina C - kaže ona.Sadržaj dragocenih sastojaka svakako zavisi od sorte, ali ova hrana svakako zaslužuje malo više pažnje nego što dobija.
Većina ljudi ne misli da je krompir bogat kvalitetnim ugljienohidratima i mnogim važnim hranljivim sastojcima, kaže Konstanc.
Prema studiji objavljenoj u časopisu “The Academi of Nutrition and Dietetics”, krompir, u poređenju sa mnogim vrstama povrća, ima visok sadržaj važnih hranljivih materija poput kalijuma, vlakana, proteina, vitamina E i C, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Ali vratimo se na početak, da li je bolje jesti krompir sa ljuskom ili bez? Očišćen krompir je zdrav kao i onaj koji nije, tvrdi Braun, dodajući da je mnogo važnije kako ga pripremite. Kao i kod većine namirnica, način pripreme uveliko utiču na očuvanje dragocenih sastojaka.
Nutricionista savetuje da krompir pečete u rerni ili na roštilju i da ga kuvate.
Komentari 0
ostavi komentar