Kuhinjica
25. 02. 2020. 12:48 0
Mladi kuvari iz Srbije "pokupili" medalje u Nemačkoj
Naši mladi kuvari su osvojili jednu srebrnu i dve bronzane medalje u tri kategorije, a pored medalja kući donose znanje i motivaciju za sve kolege.
“Junior Chefs“ Klub je udruženje koje okuplja mlade i talentovane kuvare i poslastičare Srbije. Osnovano je 2012. godine i danas broji preko 200 članova (aktivnih i pasivnih). Osnovni cilj udruženja je da mladim kuvarima omogući pristup i učenje novih trendova gastronomije kao i odlazak na najprestižnija međunarodna kulinarska takmičenja.
Kulinarske olimpijske igre su najstarije kulinarsko takmičenje na svetu koje je prvi put održano davne 1900. godine. Na poslednjoj, dvadeset petoj kulinarskoj olimpijadi IKA Culinary Olympics 2020, održanoj od 14. do 19. februara u Štutgartu u Nemačkoj, u okviru velike sajamske manifestacije INTERGASTRA, “Junior Chefs“ Klub osvojio je srebrnu i dve bronzane medalje u tri kategorije.
U pojedinačnim kategorijima (Live Carving I Culinary Art), Aleksandar Keljanović i Aleksa Sušić osvojili su srebrnu, odnosno bronzanu medalju. Dok je u kategoriji regionalnih timova, tim "Junior Chefs" Kluba koji su činili Marko Komadina, Tomović Jovan, Ivan Čimburović, Uroš Bolić i Marko Milijaš, osvojio bronzanu medalju.
Tema stola koji je predstavio tim Srbije bila je Vinčanska kultura. Zadatak je bio da se na stolu nalazi set meni od pet gangova, tri individualna restoranska predjela, petit four (mali slatki zalogaji), četiri restoranska deserta, finger food (mali slani zalogaji) i banket plata za osam osoba(tri vrste mesa ili ribe, tri priloga, tri sosa i salata).
Tri medalje iz Štutgarta su samo nastavak uspeha koji "Junior Chefs" Klub ima na poslednja četiri najveća svetska kulinarska takmičenja - srebrna medalja na svetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2018. godine, bronzana medalja na kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. godine i bronzana medalja na svetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu 2014. godine.Mladi kuvari su se u proteklih godinu dana kroz desetine okupljanja i treninga vredno pripremali kako bi na najvećoj kulinarskoj pozornici pretstavili svoju zemlju i svoj klub. Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme i svaki član tima dao je maksimum kako bi sebe i svoju zemlju predstavio u najboljem mogućem svetlu. Nije bilo lako, ali je vredelo je, jer srpski kuvari su uz osvojene medalje, kućama poneli i nova znanja, veštine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s najboljim svetskim kuvarima te su motivisani za dalji rad u struci. Novostečena znanja primenjivaće i u svojim objektima i prenositi svojim kolegama i tako podizati kvalitet ugostiteljske ponude u Srbiji.
Posebno su ponosni na činjenicu da poslednjih osam godina udruženje veliku pažnju posvećuje socijalno osetljivim grupama našeg društva i to za najveće hrišćanske praznike. Tako da tradicionalni Božićni i Uskršnji ručak nije vreme koje provedemo sa svojim porodicama i prijateljima, već vreme koje provedemo upravo sa onim sugrađanima kojima je potrebno da se u ovim danima ne osete zapostavljeno i zaboravljeno. Do sada su kroz ove akcije pripremili i poslužili više od 10.000 obroka za štićenike raznih ustanova i domova.Naravno, pored ovih tradicionalnih humanitarnih akcija, učestvovali su i u akcijama za SOS dečije selo, Belhospice, pripremali obroke za ugrožene od poplava, ali je i migrantska kriza bila u dnevniku, te su za one koji su se našli u prihvatnom centru u Krnjači pripremili 1600 obroka.
Komentari 0
ostavi komentar