Savremena žena

Direktno.rs

27. 11. 2021. 11:00 0

Celer i limun spas za povišeni holesterol

U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma, posebno krvi, jačanje nerava i pomaže kod bolesti bešike jer podstiče izlučivanje morkaće. Celer takođe pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak. Sadrži vrlo malo kalorija, pa je korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede sirov, a ne preporučuje se osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama.

Celer i limun protiv povišenog holesterola

Za pripremu ovog napitka od celera i limuna potrebno je:

3 limuna,

500 g svežih listova i stabljika celera,

1 l vode.

Priprema: Vodu prokuvati i ostaviti da se ohladi. Limun dobro oprati, iseći ga na komade, sve zajedno sa korom. Celer takođe na grubo naseckati. Sada limun i celer dobro samleti (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kašasta masa preliti je prokuvanom vodom i dobro izmešati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru procediti i napitak naliti u staklenu flašu. Piti ujutru i uveče po 0,5 dl napitka, pre jela.

Ovaj napitak protiv povišenog holesterola nema neželjenih efekata, a često može sniziti i nivo triglicerida u krvi. Poželjno je za vreme ove vrste lečenja izbegavati slatko. Nakon 2-3 meseca proveriti nivo holesterola. Ako je moguće napitak pripremati od neprskanog limuna.

Čaj od celera protiv reume

Staviti da provri 1/2 l vode zatim ubaciti 20 grama lišća celera, poklopiti i pustiti da se prokuva 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Procediti i piti tokom dana. Za lečenje reume poželjno je svakodnevno piti po 4 šolje čaja od celera u trajanju od 4-6 nedelja.

Celer i med

Celer i med pomoćiće iscrpljenom organizmu da se brže oporavi. Za to je potrebno narendati koren celera i pomešati ga sa dve kašike meda. Uzimati više puta dnevno po jednu malu kašiku mešavine.

Uopšte je dobro jesti salatu od mešavine jednakih delova narendanog celera i narendane jabuke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati