Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs

16. 10. 2021. 19:58 0

Psiholozi: Tajne mogu psihički da naškode

Stručnjaci kažu da neke tajne ne treba da čuvamo za sebe, jer su štetne po naše mentalno zdravlje. Najgore za naše stanje su tajne zbog kojih u svakom trenutku zamislimo. Ako želimo da postignemo pozitivne promene, važno je da prestanemo sa osećajem stida i da se suočimo sa krivicom.

- Ako često razmišljate o svojoj tajni, zaglavili ste u njoj i stalno joj se vraćate, to je znak da je vreme da promenite kurs - rekao je Mišel Slepian, profesor liderstva na Kolumbia Business School i jedan od vodećih istraživača psihologije tajne.

Slepian je svoje istraživanje objavio u časopisu "Emotion", koje je objavilo Američko psihološko udruženje.

Zajedno sa kolegama, otkrili su da je osećaj stida povezan sa negativnom ocenom nas samih, kao i sa osećajem bespomoćnosti, dok je osećaj krivice povezan sa negativnom procenom našeg ponašanja i osećanjem žaljenja.

- Kada sebe ocenjujemo "loše", osećamo stid. To je povezano sa osećanjima bespomoćnosti koja nas dodatno povređuju. Krivica je zdravija jer umesto da sebe smatramo lošim, smatramo svoje ponašanje lošim - objasnio je Slepian.

Kako otkriti tajne?

Uobičajeno je da što više pokušavate da ne mislite o svojim tajnama, one će vam više koristiti. Prema rečima Alise Bedrov, koja studira na Univerzitetu u Kaliforniji, gde sprovodi istraživanje tajni i društvenih odnosa, ljudi se u ovoj situaciji često osećaju opterećeno. Izraz "kamen mi je pao sa srca" ima svoje pravo opravdanje.

Osećaj stida donosi negativne emocije o nama, ali krivica izaziva negativne emocije samo u vezi našeg ponašanja, koje se može promeniti.

Da bismo ovo promenili i stekli novu perspektivu, Bedrova preporučuje razgovor sa prijateljem ili terapeutom ili bar pisanje o tome.

- Razlog zašto nas tajne drže toliko zauzetima je taj što se zaglavite na njima i još uvek razmišljate o njima na isti način, nemate drugi stav. Zato vam zaista može pomoći ako kažete nekome ili barem napišete o tome - objasnila je.Bedrov.

Mišel je dodao da je ideja tajnosti kontraproduktivna.

- Trebalo bi da procenite svoje ponašanje, a ne da ocenjujete svoj karakter. Prednost je što ne možete ispraviti svoje ponašanje u prošlosti, ali se možete ponašati drugačije sledeći put. Zato je krivica zdravija emocija. Upućuje vas na budućnost i ističe šta možete promeniti - zaključio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina