Savremena žena

Direktno.rs

16. 10. 2021. 19:58 0

Psiholozi: Tajne mogu psihički da naškode

Stručnjaci kažu da neke tajne ne treba da čuvamo za sebe, jer su štetne po naše mentalno zdravlje. Najgore za naše stanje su tajne zbog kojih u svakom trenutku zamislimo. Ako želimo da postignemo pozitivne promene, važno je da prestanemo sa osećajem stida i da se suočimo sa krivicom.

- Ako često razmišljate o svojoj tajni, zaglavili ste u njoj i stalno joj se vraćate, to je znak da je vreme da promenite kurs - rekao je Mišel Slepian, profesor liderstva na Kolumbia Business School i jedan od vodećih istraživača psihologije tajne.

Slepian je svoje istraživanje objavio u časopisu "Emotion", koje je objavilo Američko psihološko udruženje.

Zajedno sa kolegama, otkrili su da je osećaj stida povezan sa negativnom ocenom nas samih, kao i sa osećajem bespomoćnosti, dok je osećaj krivice povezan sa negativnom procenom našeg ponašanja i osećanjem žaljenja.

- Kada sebe ocenjujemo "loše", osećamo stid. To je povezano sa osećanjima bespomoćnosti koja nas dodatno povređuju. Krivica je zdravija jer umesto da sebe smatramo lošim, smatramo svoje ponašanje lošim - objasnio je Slepian.

Kako otkriti tajne?

Uobičajeno je da što više pokušavate da ne mislite o svojim tajnama, one će vam više koristiti. Prema rečima Alise Bedrov, koja studira na Univerzitetu u Kaliforniji, gde sprovodi istraživanje tajni i društvenih odnosa, ljudi se u ovoj situaciji često osećaju opterećeno. Izraz "kamen mi je pao sa srca" ima svoje pravo opravdanje.

Osećaj stida donosi negativne emocije o nama, ali krivica izaziva negativne emocije samo u vezi našeg ponašanja, koje se može promeniti.

Da bismo ovo promenili i stekli novu perspektivu, Bedrova preporučuje razgovor sa prijateljem ili terapeutom ili bar pisanje o tome.

- Razlog zašto nas tajne drže toliko zauzetima je taj što se zaglavite na njima i još uvek razmišljate o njima na isti način, nemate drugi stav. Zato vam zaista može pomoći ako kažete nekome ili barem napišete o tome - objasnila je.Bedrov.

Mišel je dodao da je ideja tajnosti kontraproduktivna.

- Trebalo bi da procenite svoje ponašanje, a ne da ocenjujete svoj karakter. Prednost je što ne možete ispraviti svoje ponašanje u prošlosti, ali se možete ponašati drugačije sledeći put. Zato je krivica zdravija emocija. Upućuje vas na budućnost i ističe šta možete promeniti - zaključio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati