Savremena žena

Direktno.rs

22. 08. 2021. 07:00 0

Da li cimet može da ubrza metabolizam?

Cimet se godinama koristi kao začin i kao deo tradicionalne medicine. Može se pronaći u ekstraktima, čajevima i kapsulama.

Cimet je specifičnog ukusa i ima brojne prednosti za ljudsko telo, a mnogi se pitaju koliko koristan može biti u ubrzanju metabolizma.Eterično ulje u cimetu koje se naziva cinamaldehid može ciljati na vaše masne stanice i naterati ih da sagorevaju više masti, pokazalo je laboratorijsko istraživanje. Ovo je uzbudljiva vest za sve koji pokušavaju smršati.

Dakle, dodavanjem malo cimeta u vašu svakodnevicu možete pomoći vašem organizmu da brže sagoreva kalorije, što je korisno za one koji žele izgubiti višak kilograma. Pored činjenice da cimet pomaže u mršanju, ovaj sastojak ima i brojne druge prednosti.Nekoliko istraživanja pokazalo je da cimet može pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Nije jasno tačno kako cimet pomaže, obzirom da je potrebno još istraživanja, ali vredi probati.

Pretražite na internetu "cimet maska za lice" i pronaći ćete mnogo DIY recepata za koje se tvrdi da će se boriti protiv bubuljica i crvenila. Cimet se može boriti protiv vrsta bakterija za koje je poznato da izazivaju akne. Jedno malo laboratorijsko istraživanje sugeriše da cimet može povećati proizvodnju kolagena, što bi moglo pomoći da vaša koža izgleda mlađe.

U studijama koje su koristile životinje ili ćelije pravljene u laboratorijima, cimet je pokazao sposobnost usporavanja rasta ćelija raka, pa čak i ubijanja tumorskih stanica. Potrebne su dobro sprovedene studije s ljudima kako bismo znali kakvu bi ulogu cimet mogao imati u lečenju ili sprečavanju raka.

Upala je izuzetno važna. Pomaže vašem telu u borbi protiv infekcija i popravlja oštećenja tkiva. Međutim, upala može postati problem ako je hronična i usmerena protiv vlastitih tkiva vašeg tela. Cimet bi vam mogao biti koristan. Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna protuupalna svojstva.

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, najčešćih svetskih uzroka prerane smrti. Začin smanjuje nivo ukupnog holesterola, "lošeg" LDL holesterola i triglicerida, dok "dobar" HDL holesterol ostaje stabilan.

Cimet može zaustaviti nakupljanje proteina u mozgu koji mogu uzrokovati Alcajmerovu bolest. Osim toga, dokazano je i da cimet pozitivno utiče na pamćenje, stoga ga možete koristiti dok učite. Napravite šoljicu čaja od cimeta ili dodajte malo ovog začina u voćnu salatu.

Antioksidansi štite vaše telo od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Cimet je pun moćnih antioksidanata, poput polifenola.
 
 
 
 
 
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati