Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

28. 07. 2021. 11:42 2

Namirnica koju koristi Novak: Za krvnu sliku i imunitet

Jedan od najstarijih stanovnika naše planete je mala modrozelena alga, spiralnog oblika. U jezerima i okeanima živi već više od tri milijarde godina. To je spirulina, alga melodičnog naziva, u nekim delovim sveta poznata i kao „zelena krv“ zato što čisti organizam i podiže energiju.

Mnogi drevni narodi koristili su spirulinu za lečenje i jačanje organizma. Stari Asteci od nje su pripremali kolače. Danas se najviše uzgaja na području Kine, Australije i Havaja. Kina njome snabdeva polovinu svetskog tržišta te ju je proglasila namirnicom od nacionalnog interesa. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, koristi se i u slučajevima neuhranjenosti, naročito kod dece u siromašnim zemljama.

Spirulina je poznata kao najbogatiji izvor beta karotena, jer ga sadrži 10 puta više nego šargarepa. Uz to je i kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina. Bogata je i vitaminima i mineralima. Jedna dnevna doza spiruline u prahu sadrži više gvožđa nego dve šolje spanaća. Nakon berbe, od spiruline se pravi gusta pasta, koja se potom suši. Prodaje se u vidu praha, tableta, kapsula i pahuljica. Standardna dnevna doza je 5 g, ali se ta količina može povećati u zavisnosti od godina i težine.

Štiti nerve i vid

Ova modrozelena alga sadrži i zeaksantin – snažan antioksidans blagotvoran za nervni sistem i oči. Delotvorna je i kod trovanja teškim metalima zato što ih vezuje, a zatim potpomaže njihovo izbacivanje iz tela. Efikasna je i protiv štetnog zračenja.

Potpomaže mršavljenje

Spirulina olakšava borbu s viškom kilograma, jer brzo stvara osećaj sitosti. Daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećer. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se dijeta ne sme bazirati isključivo na spirulini, jer takav režim nije zdrav i ne daje dugoročne rezultate. Prekoračenje dnevnih doza može izazvati poremećaj u radu bubrega i jetre. Takođe, u slučaju bolesti i terapije lekovima, pre uzimanja spiruline treba se posavetovati s lekarom.

Pospešuje detoksikaciju

Beta karoten je najdelotvorniji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od malignih bolesti. Zahvaljujući tom sastojku, spirulina ima svojstvo da eliminiše toksine i druge nečistoće iz krvotoka. Preporučuje se i bivšim alkoholičarima i pušačima radi izbacivanja nataloženih otrova. Poznata je i kao odlična preventiva protiv upalnih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa. Zahvaljujući detoksikacijskim svojstvima, korišćena je u bivšem SSSR-u posle nuklearne katastrofe u Černobilju.

Jača imunitet

Kao prava proteinska bomba, ova alga je idealna za vegetarijance i vegane. Istraživanja su potvrdila blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, posebno na jačanje imuniteta, ubrzavanje metabolizma, snižavanje holesterola i stabilizaciju šećera u krvi. Nutricionisti je posebno preporučuju sportistima, trudnicama i osobama s oslabljenim imunitetom. I svetski šampion Novak Đoković otkrio je blagodeti ove alge. Kako sam kaže, spirulina je važan element njegove ishrane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati