Savremena žena

Direktno.rs

14. 07. 2021. 20:02 0

Zašto pričamo u snu: Kad je vreme za lekara?

Somnilogija, odnosno pričanje u snu, je nesvesno govorenje dok spavamo. Epizode somnilogije idu od mumlanja, izgovaranja nepovezanih reči do kompletnih monologa. Pričanje u snu može biti super način da se izvrištite, ispričate, ali i osramotite jer možete otkriti svoje tajne, ali i seksualne želje. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Pričanje u snu može biti vrlo smešno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. U snu možete pričati o stvarima koje ste preživeli tokom dana, ali i o nekim mašatarijama koje ste ipak, želeli da sačuvate samo za sebe.Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno da razumete šta spavač govori. Nekada su to mumljanja koja se teško dešifruju. Dok ih slušate, može vam se učiniti da se obraćaju sami sebi. Neki šapuću, a neki i viču.

Ko priča u snu?

Polovina dece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko 5 posto. Neki mogu da pričaju svaku noć, a to podjednako rade dečaci i devojčice

Neki stručnjaci veruju da je pričanje u snu nasledno.

Zašto pričamo u snu?

Ako sanjaju ružne snove deca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Ona deca koja imaju noćne more češće mesečare i pričaju u snu.

Poremećaj u ponašanju za vreme REM faze sna može za rezultat imati vikanje, pa čak i neke nasilne oblike ponašanja.

Šta sve može da podstakne pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu biti sledeći:

- konzumacija određenih lekova

- emotivni stres

- temperatura

- mentalni poremećaj

- uticaj narkotika

Kad treba posetiti lekara?

Ako se pričanje u snu javi odjednom u odrasloj dobi i popraćeno je strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama dobro bi bilo posetiti lekara specijalistu za spavanje, piše 24sata.hr

Takođe, ako mislite da vaše dete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati s pedijatrom.

Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kaže specijalist za spavanje Michael Breus za Self.

Može li se smanjiti?

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbegavanje stresa i puno sna mogu uticati na to da ne pričate u snu.

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam usnivanja i buđenja. Vodite ga dve nedelje. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Zapišite takođe i šta ste pili, naročito ako su to pića s kofeinom i alkohol. Zapišite i kada ste vežbali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati