Savremena žena

Direktno.rs

30. 05. 2021. 07:09 0

Kad krijemo mentalne patnje javljaju se OVE bolesti

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti uzrok psihosomatskih poremećaja, koje je otkrila Lesli Lekron.

Situacije koje dovode do psihosomatskih bolesti:

1. Unutrašnji sukob - to je kada se u vama vodi "gerilski rat" oko nekog važnog problema. Onda telo nema kud, nego da razvije psihosomatske bolesti.

2. Reči kao komande - "puca mi glava", "ruke su mi vezane", "srce mi plače"... Ako su ove rečenice česte u vašem govoru, vi automatski telu dajete naređenje šta da ga boli.

3. Bolest kao privilegija - u želji da skrenu pažnju na sebe, starije osobe često se razbole. I ne, ovo nije simulacija, već realna dijagnostikovana bolest.

4. Trauma iz detinjstva - nešto što čoveka "jede" ceo život.

5. Identifikacija - ako je bolestan neko vama blizak, verovatno ćete se razboleti i vi. U narodu kažu "razboleo se od brige."

6. Samokažnjavanje - ako osoba sebi prebacuje zbog nečega, onda se bolest javlja kao vid samokažnjavanja.

Ovo su sedam klasičnih psihosomatskih bolesti koje je američki psihoanalitičar Franz Aleksader indetifikovao 1950. godine:

1. Hipertenzija

2. Peptički čir

3. Bronhijalna astma

4. Neurodermatitis

5. Hipertireoza

6. Ulcerativni kolitis

7. Reumatoidni artritis

Mnogo se toga promenilo od tih vremena, a lista psihosomatskih bolesti je do danas značajno proširena: panika i poremećaji spavanja, onkologija, srčani udar, sindrom iritabilnog creva, seksualni poremećaji, gojaznost, anoreksija, bulimija - ovi i mnogi drugi poremećaji takođe imaju razloga da se smatraju psihosomatskim.

Šta je potrebno za izlečenje?

Neophodno je ne samo izlečiti fiziološki uzrok, već i prevazići psihološki. Neki lekari su sigurni da je u lečenju psihosomatskih bolesti pomoć psihoterapeuta, iako neophodna, samo pomoćno sredstvo.

Međutim, u velikom broju slučajeva glavna pomoć leži upravo u tome. A na fizičkom nivou, kao preventivna mera i samopomoć, neophodno je, pre svega, na vreme ukloniti posledice stresa, sprečiti hronično prekomerno naprezanje; obradujte svoje telo masažama, fizičkom aktivnošću i dobrim odmorom, naučite da kontrolišete napetost i pružite sebi mogućnosti da se opustite. I najvažnije: ako je nemoguće promeniti situaciju, promenite svoj stav prema njoj!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati