Savremena žena

Direktno.rs

20. 05. 2021. 10:20 0

Meteoropatija: Kako se izboriti?

Meteoropatija je danas sve češća pojava koja muči ljude, a nastaje usled naglih vremenskih promena.

Prvi pisani trag o uticaju vremenskih prilika na ljudski organizam ostavio je grčki lekar Hipokrat u knjizi "O vazduhu, vodama i mestima" pre 2.400 godina.

On je upozorio da tokom naglih vremenskih promena treba posebno paziti na bolesnike jer su oni najosetljiviji. Meteorološki faktori koji utiču na čoveka su temperatura vazduha, vlaga, brzina vetra, atmosferski pritisak, kiša i oluje.

- Simptomi su naglašeniji ako je više faktora prisutno istovremeno - kaže doktor Angeliko Brugnoli sa Zavoda za klimatološku medicinu pri Univerzitetu u Milanu.

Osetljivi ljudi imaju simptome obično oko 24 sata pre promene vremena. Tegobe su najizraženije neposredno pre, a posle promene vremena polako se ublažavaju. Ako nove vremenske prilike potraju, simptomi prolaze posle dan ili dva i vraćaju se uoči sledeće promene.

Najčešći simptomi su potištenost, bezvoljnost, razdražljivost, fizička slabost, problemi sa pritiskom, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, teško disanje, problemi sa varenjem i neobjašnjivi umor. Česti simptomi su i lupanje srca i bol u grudima.Primarna meteoropatija javlja se kod zdravih ljudi, koji trpe tegobe samo uoči i tokom vremenskih promena.

Sekundarna meteoropatija pogađa već obolele ljude, pa im promena vremenskih prilika samo pogoršava stanje. Tu spadaju osobe koje pate od migrene, astme, alergije, osteoartritisa, uklještenja živaca, bolova u leđima, čira na želucu, žučnih i bubrežnih kamenaca. Mnogi oboleli od migrene i bolesti zglobova kao što je reumatoidni artritis su u stanju da predvide loše vreme više nego iskusni meteorolozi. Lekari potvrđuju da takvi pacijenti osećaju bol dok se približava pad pritiska.

- Atmosferski faktori, a najviše pad vazdušnog pritiska, važni su okidači kod mnogih bolesnika - tvrdi doktor Džordž Urban iz klinike Diamond Headache u Čikagu.

Srčani ili moždani udar javlja se zbog stezanja krvnih sudova što uzrokuje povećanje otpora u kardiovaskularnom sistemu, čime se dodatno opterećuje srce, te se povećava krvni pritisak.

Sa druge strane, za vreme vrućina dolazi do širenja krvnih sudova i do pada krvnog pritiska, što posebno smeta meteoropatima.

Kako preduprediti promene vremena

Meteoropate obično osećaju simptome neposredno pred promenu vremena. Dakle, dva do tri dana. Najbolji način za borbu sa lošim mislima i eventualnim tegobama u mišićima i kostima je - fizička aktivnost.

Izađite iz kuće i udahnite malo vazduha. Prošetajte pola sata - sat i razbistrite um. Možda vam i padne na pamet da je u pitanju meteoropatija, pa ćete je samim tim lakše isprocesuirati.

Ako smptomi postanu nepodnošljivi, onda potražite čajeve na bazi prirodnih sastojaka, poput lavande ili kamilice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati