Savremena žena
30. 03. 2021. 10:12 0
Puno solite hranu? Oprezno, evo koja količina je dovoljna
Smanjite dnevni unos konzumirajući sveže voće i povrće uz svaki obrok i izbegavajući prerađenu hranu poput suhomesnatih proizvoda.
Nezamislivo je pripremati hranu bez soli, jer ona zapravo daje ukus, ali stručnjaci kažu da danas ljudi koriste neobično veliku količinu koja nikako nije dobra za zdravlje. Iako je so neophodna, kažu da treba obratiti pažnju na dnevni unos.
Kako izveštava "Life Hack", količina soli za jedno jelo određuje se prema vrsti. Na primer, ako recept kaže kašiku košer soli, a umesto nje stavite kašiku morske ili kuhinjske soli, jelo će biti presoljeno. Košer so ima mnogo veću kristalnu strukturu od ove dve vrste, pa bi bilo najbolje pogledati masu - ove podatke možete lako pronaći na Internetu.Preterano korišćenje ovog začina može dovesti do različitih zdravstvenih problema, pa stoga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi pet grama kao preporučeni dnevni unos. Upozoravaju vas da obratite više pažnje uz koju hranu jedete sol - ona je glavni sastojak mnogih industrijski proizvedenih jela.
Unos možete smanjiti izborom hrane koja sadrži 1,4 grama soli na 100 grama hrane, uzimanjem svežeg voća i povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem natrijuma, poput svežeg sira i jogurta, izbegavanjem prerađene hrane poput suhomesnatih proizvoda i , naravno, izbegavanje brze hrane i grickalica.
Komentari 0
ostavi komentar