Savremena žena

Direktno.rs

20. 03. 2021. 11:21 0

Stomatolozi: Ovo je najgore vreme za pranje zuba

Najgore je otići na spavanje a da niste oprali zube, jer to je ono što najviše utiče na razvoj karijesa. Pljuvačka je prirodni zaštitnik zuba, pa sa pranjem treba pričekati najmanje sat vremena posle obroka.

Možda je mnogima logično da odmah posle obroka operu zube, ali stomatolozi upozoravaju da je pranje zuba odmah nakon obroka zaista loše.

- To je zato što probava počinje u ustima, stvara se kiselo okruženje, a to nije najbolje za pranje zuba - kaže zubarka Dženi Greco.

- Kada jedete hranu koja sadrži šećer, bakterije koje uzrokuju karijes hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi kiseloj sredini, oni privremeno oslabljuju vašu gleđ uzrokujući gubitak minerala - objašnjava Jin Lin vlasnik pedijatrijske stomatologije.

Dodaje da trljanje gleđi četkicom za zube kada je u ovom oslabljenom stanju može dodatno oštetiti gleđ, piše "MSN".

Sačekajte sat vremena nakon jela da operete zube

Ponekad poželite da operete zube posle obroka, posebno ako su na njima vidno zalepljeni komadići hrane, ali Američko stomatološko udruženje preporučuje da sa čišćenjem zuba sačekate najmanje sat vremena posle jela.

Doktor Nial Dž. Gajar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da ovoliko vremena "omogućava vašem telu da neutrališe kiselu sredinu".

Više bakterija zbog pranja u pogrešno vreme

Takođe, ako svom telu ne date dovoljno vremena da neutrališe bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba, pranjem zuba biste na kraju mogli potisnuti povećanu količinu bakterija u prostor između zuba.

- Tada bi bakterije mogle da se zadrže na mestima do kojih je teško doći četkicom za zube, što bi im omogućilo da se sakriju i oštete zube - dodaje Gajar.

Ako želite da očistite zube posle obroka kako biste osvežili dah, stomatolozi savetuju upotrebu konca, vode za piće ili žvakaće gume bez šećera. Jin takođe preporučuje ispiranje usta mešavinom vode i sode bikarbone.

Idealno je prati zube na svakih 12 sati

- Idealno je prati zube na svakih dvanaest sati - kaže doktorka Eli Filips. Dodaje da je posebno opasno preskočiti pranje zuba pre nego što odete u krevet.

- Ovo je najopasnije vreme za vaše zube jer vam se protok pljuvačke smanjuje, a usta postaju kiselija - objašnjava Filips i napominje da mnogi ljudi noću dišu na usta, tako da im se usta još osuše preko noći. Bez pljuvačke naša gleđ je samim tim ugrožena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati