Savremena žena

Direktno.rs

18. 02. 2021. 18:03 0

Sedam vrsta bolova u grudima koje ne treba ignorisati

Telo proizvodi bol upravo da bi nas upozorilo da nešto u njemu nije u redu, da bismo obratili pažnju i pokušali da ga "popravimo". Ponekad bol upozorava na životno opasne uslove

Bez obzira koliko opis pacijenta sugeriše na manje ozbiljnu dijagnozu, kad god lekari čuju reči "bol u grudima" ili "stezanje u grudima", smatraju da je najbolje temeljno ispitati sve moguće uzroke. Simptom nelagodnosti u grudima podeljen je na nekoliko medicinskih stanja.

- Važno je analizirati bilo koji bol u grudima, kako bismo znali šta da isključimo iz pitanja, a tek onda možemo konkretno da zaključimo šta se događa i šta da raditimo - rekla je Kerol Kalostian, specijalista porodične medicine sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, za "Huffington Post".

Nijednu vrstu bolova u grudima ne treba jednostavno eliminisati. Evo zašto biste trebali da posetite lekara:

Bol koji se vremenom pojačava ili boli čak i kada se odmarate

Prema Nikolasu Leperu, kardiologu sa Stanford vaskularne i endovaskularne nege, lekari su zabrinuti kada pacijent prijavi bol ili stezanje u grudima koji se pogoršava danima ili nedeljama. Oni savetuju da je najbolje prijaviti bilo koji "bol dok mirujete". To lako može biti znak srčanog problema.

Bol koji ukazuje na stanje srca može da se pogorša i kada se bavite nekom aktivnošću, a zatim brzo da nestane kad mirujete.

Osećate se kao da vam neko sedi na grudima

Nelagodnost u grudima može biti uzrokovana blokadom protoka krvi u srce, što može da prouzrokuje anginu ili srčani udar.

- Može se osećati napetost ili težina skoro kao da vam neko sedi na grudima - rekao je Leper.

U nekim slučajevima mogu se javiti i drugi simptomi, poput nelagodnosti koja se širi na vilicu ili dole na levu ruku, otežano disanje, netolerancija na vežbanje, lupanje srca ili vrtoglavica. Kalostian je istakla da se srčani napadi mogu dogoditi čak i bez nelagodnosti u grudima.

Oštar bol kada udišete ili ležite na boku

Ako se nelagodnost pogorša kada duboko udahnete ili ležite na levoj strani, to može da ukaže na perikarditis, zapaljenje vrećice koja "drži srce" - rekla je Ethel Frese, klinički specijalista.

Akutni bol ili pritisak takođe mogu biti uzrokovani perikarditisom, upala srčanog mišića, kardiomiopatijom - slabljenje srčanog mišića.Boli ako pritisnete

- Bol u grudima takođe može biti uzrokovan oštećenjem ili upalom mišića, zglobova, kostiju ili vezivnog tkiva - objasnila je Frese.

To može ukazivati na to da imate posla sa napetim ili pocepanim mišićem ili prelomom rebra. Obično ćete moći da se setite kada ste povredili određeno potencijalno područje - na primer, povećanjem težine na treningu ili udarcem.

Pored toga, Frese je rekla: "Ako imate mišićno-skeletni uzrok bola, skoro uvek ćete moći da pritisnete to područje i reprodukujete bol. Dakle, ako imam slomljeno rebro, moći ću da ga pritisnem i zaboleće me."

Ova vrsta nelagodnosti u grudima pogoršaće se kada koristite povređeno područje, ali ne i ako koristite drugi deo tela. Ako prestanete da pomerate bolno područje, bol će verovatno nestati.

Jednom kada lekar isključi uzroke nelagodnosti povezane sa srcem, takav bol se može rešiti antiinflamatornim lekovima i odmorom. Fizički terapeut vam takođe može pomoći da ojačate mišiće ili poboljšate držanje i fleksibilnost kako biste sprečili buduća naprezanja ili povrede.Intenzivan bol pri dubokom disanju ili u ramenu

Problemi sa plućima mogu da izazovu pritisak u grudima ili bol, a ovi znaci su obično povezani i sa vašim disanjem.

- Nelagodnost otežana dubokim disanjem može ukazivati na upalu plućnog tkiva, poznatog kao pleuritis - rekao je Frese.

- Kada se to desi, takođe možete osetiti bol u ramenima. Biće vam potrebni određeni lekovi i lekarski tretmani da biste ublažili simptome i podstakli oporavak.

Prema rečima Kalostiana, bol u grudima ili pritisak mogu se javiti pre napada astme ili kada imate upalu.

Žar u grudima ili u blizini

Problemi sa digestivnim sistemom mogu stvoriti bolove u grudima koji se obično osećaju kao peckanje ili stezanje. Upala jednjaka, refluks kiseline ili čir koji se razvija na želucu ili tankom crevu mogu da izazovu ovu nelagodu.

Ako se ispostavi da je problem u vašem digestivnom sistemu, lekar će verovatno propisati ciljane lekove.

Lekar vam takođe može savetovati da izbegavate tešku i začinjenu hranu pre spavanja i da podižete glavu dok ležite.

Iznenadna kontrakcija sa otežanim disanjem i lupanjem srca

Bol u grudima može biti svakodnevni simptom anksioznosti ili se može javiti u kontekstu napada panike, gde može biti povezan sa otežanim disanjem, pulsiranjem i znojenjem. Mnogi ljudi koji ovo ranije nisu doživeli mogu pomisliti da imaju srčani udar jer simptomi mogu biti slični.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti: Obavestite svog doktora o bilo kakvim bolovima u grudima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati