Savremena žena

Direktno.rs

16. 09. 2020. 18:01 0

Idete ljuti na spavanje? Opasno po zdravlje

Ako legnete u krevet besni, to je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite. Kada smo budni, imamo priliku da preradimo negativne emocije. Ali ako odemo na spavanje sa njima, one mogu postati veće.

Sledećih pet stvari može se dogoditi ako legnete u krevet besni:

1. Bes utiče na san

Poznato je da stres i teška osećanja pokreću borbu ili bekstvo. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje mnogo teže.
Takođe je dokazano da poremećen san može da izazove još veći bes. Verovatno ćete se probuditi iscrpljeni umesto odmorni. U ovom slučaju bes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još besa.

2. Bes je opasan po zdravlje

Naučnici su već otkrili da kvalitet spavanja utiče na celokupno zdravlje. San obično deluje kao "terapija preko noći", stabilišući emocije, tako da sledećeg dana možemo bolje da se nosimo sa osećanjima. Ali bes i intenzivan stres mogu da ugroze proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijim ili uzrokuju neke druge simptome.

3. Teže je zaboraviti loša osećanja

Istraživači tvrde da smo manje sposobni da potisnemo negativno iskustvo ako posle njega odemo na spavanje. Spavanje povećava sve emocije, misli i probleme. Kada spavamo, mozak obrađuje nove informacije i skladišti ih u kratkotrajnoj i dugoročnoj memoriji. Tokom sna bes nam ulazi u dugoročno pamćenje i može da ima dugotrajan efekat.

4. Bes ubija poštenje

Odlazak u krevet sa besom sigurno uništava raspoloženje, ali uspostavlja i toksični obrazac. Na kraju, vreme spavanja počinjete da povezujete sa besom, umesto sa utehom i vezom sa partnerom. A ako se ovo redovno ponavlja, to može prerasti u gorčinu i na kraju će uništiti vezu.

5. Šalje negativnu poruku partneru

Ako usred svađe odlučite da se okrenete i čvrsto povučete pokrivač, šaljete poruku da više volite "pobedu" u sukobu nego održavanje zdrave veze sa osobom sa kojom se svađate. Način na koji rešavate nesuglasice može ili ojačati ili oslabiti vašu vezu, izveštava Bright Side.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati