Savremena žena

Direktno.rs

12. 08. 2020. 17:54 0

Saveti za zaustavljanje iritirajućeg kašlja

Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u vazduhu, a ukoliko to nije slučaj, evo saveta koji vam mogu ublažiti simptome i olakšati muke koje kašalj izaziva. 

Ukoliko nemate dovoljno vlažnosti u vazduhu, nabavite posudu koja će tokom celog dana osiguravati vlagu u svim postorijama u kojima boravite. Ove posude zahtevaju posebnu higijenu, kako se s unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi koji mogu da naprave više štete nego koristi.

Dosta tečnosti

MLEKO - Osobe kojima mleko povećava stvaranje šlajma trebalo bi da ograniče upotrebu ovog proizvoda. S druge strane, toplo mleko s medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju da izbace ovu namirnicu iz upotrebe. 

OBLOGA - Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju masnoćom (guščijom, kozijom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor s toplom vodom ili električno jastuče.

TEČNOST - Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje deluju lekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Ako prirodne metode ne pomažu...

LEKOVI - Ako uzimate preparate za iskašljavanje, poslednju dozu uzmite najkasnije dva sata pre spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje. 

KOMBINACIJA - Ne koristite istovremeno lekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva - ekspektoranse, i lekove koji suprimiraju suvi bolni kašalj - antitusike.

Kada kod lekara

Lekaru se javite što pre ukoliko primetite: 

- da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom,

- iskašljavanje žuto-zelenog gnojnog ili krvavog sekreta,

- uvećanje žlezda na vratu, belu skramu na krajnicima,

- ubrzano i otežano disanje,

- bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama,

- kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru,

- ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana.

Topli napitak

Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka. Preporučuju se biljni čajevi, naročito mešavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji s medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. 

Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete pripremiti efikasan preparat protiv kašlja ako naseckate crni luk, preliete medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati