Razvod parova u konfliktu ima pozitivan efekat na decu | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs

02. 08. 2020. 11:44 0

Razvod parova u konfliktu ima pozitivan efekat na decu

Deca predškolskog uzrasta, tumačeći svet na svoj način, znaju da optužuju sebe za roditeljske svađe, što rezultuje osećajem krivice i sniženim samopoštovanjem.

U proseku, prisutno je lošije mentalno zdravlje deteta i odraslog koji je dete razvedenih roditelja. Oni pokazuju veći nivo tuge, nezadovoljstva životom, slabiju samokontrolu, anksioznost, depresiju i veće korišćenje zdravstvenih usluga koje pružaju psiholozi i psihijatri.

Deca iz takvih brakova su i sama sklonija razvodima i često ulaze u veze koje raskidaju neposredno pre nego se iste ozvaniče brakom. Kao i mnoge druge stvari u detinjstvu, deca znaju da usvoje model ponašanja svojih roditelja i u vezi njihovog braka.

Opet, razvod parova koji su učestalo u konfliktu, ima obično pozitivan efekat na decu. To je zato što tokom konflikta i bračne nestabilnosti, deca vrlo često prisustvuju nemilim scenama.

Deca predškolskog uzrasta, tumačeći svet na svoj način, znaju da optužuju sebe za roditeljske svađe, što rezultuje osećajem krivice i sniženim samopoštovanjem.

Negativnosti između roditelja se prelivaju na odnose sa decom, što se ogleda u strožem kažnjavanju i učestalijim konfliktima sa detetom. Pored toga, deca učeći po modelu, usvajaju verbalnu i fizičku agresiju koju vide kod roditelja.

Finansijska podrška se često gubi tokom razvoda i roditelj-staratelj često mora da dodatno radi, da bi održao finansijsku stabilnost.

Ovo deluje negativno na kvantitet i kvalitet vremena koje roditelj provodi sa detetom, na brigu o njemu i na roditeljski nadzor nad detetom, društvom u kojem boravi i detetovim aktivnostima. Opet, kao najgori period je opisano vreme godinu dana posle samog razvoda, da bi se posle dve godine od razvoda, roditeljske veštine značajno unapredile u proseku.

Stručnjaci se slažu da u proseku, porodice sa dva roditeja imaju veći životni standard, dele više kooperativne discipline i emocionalno su bliže svojoj deci. Deca iz familija sa dva roditelja beleže u proseku, veći obrazovni i profesionalni uspeh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Kad misliš da si jači od obezbeđenja

Anketa

Ko Vas predstavlja u Skupštini?

Rezultati