Savremena žena

Direktno.rs

02. 08. 2020. 11:44 0

Razvod parova u konfliktu ima pozitivan efekat na decu

Deca predškolskog uzrasta, tumačeći svet na svoj način, znaju da optužuju sebe za roditeljske svađe, što rezultuje osećajem krivice i sniženim samopoštovanjem.

U proseku, prisutno je lošije mentalno zdravlje deteta i odraslog koji je dete razvedenih roditelja. Oni pokazuju veći nivo tuge, nezadovoljstva životom, slabiju samokontrolu, anksioznost, depresiju i veće korišćenje zdravstvenih usluga koje pružaju psiholozi i psihijatri.

Deca iz takvih brakova su i sama sklonija razvodima i često ulaze u veze koje raskidaju neposredno pre nego se iste ozvaniče brakom. Kao i mnoge druge stvari u detinjstvu, deca znaju da usvoje model ponašanja svojih roditelja i u vezi njihovog braka.

Opet, razvod parova koji su učestalo u konfliktu, ima obično pozitivan efekat na decu. To je zato što tokom konflikta i bračne nestabilnosti, deca vrlo često prisustvuju nemilim scenama.

Deca predškolskog uzrasta, tumačeći svet na svoj način, znaju da optužuju sebe za roditeljske svađe, što rezultuje osećajem krivice i sniženim samopoštovanjem.

Negativnosti između roditelja se prelivaju na odnose sa decom, što se ogleda u strožem kažnjavanju i učestalijim konfliktima sa detetom. Pored toga, deca učeći po modelu, usvajaju verbalnu i fizičku agresiju koju vide kod roditelja.

Finansijska podrška se često gubi tokom razvoda i roditelj-staratelj često mora da dodatno radi, da bi održao finansijsku stabilnost.

Ovo deluje negativno na kvantitet i kvalitet vremena koje roditelj provodi sa detetom, na brigu o njemu i na roditeljski nadzor nad detetom, društvom u kojem boravi i detetovim aktivnostima. Opet, kao najgori period je opisano vreme godinu dana posle samog razvoda, da bi se posle dve godine od razvoda, roditeljske veštine značajno unapredile u proseku.

Stručnjaci se slažu da u proseku, porodice sa dva roditeja imaju veći životni standard, dele više kooperativne discipline i emocionalno su bliže svojoj deci. Deca iz familija sa dva roditelja beleže u proseku, veći obrazovni i profesionalni uspeh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati