Hiropraktika: Koliko je zdrava vaša kičma | Zdravlje | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: zdravaiprava.com ]

06. 07. 2020. 08:35 0

Hiropraktika: Koliko je zdrava vaša kičma

Čovek je zdrav onoliko koliko je zdrava njegova kičma, govorio je još Hipokrat, otac medicine. Hiropraktika je jedna od metoda alternativne medicine i, pre svega, popravlja kičmu, ali i sve zglobove i delove koštano-mišićnog sistema.

U narodu je ovaj vid lečenja poznat kao “ručno nameštanje izmeštenih zglobova”. Oduvek se smatralo da je, naravno, kičma ključna, piše zdravaiprava.com.

Koreni današnje hiropraktike nalaze se u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naime, Kinezi smatraju da struktura svakog tela određuje i njegovu funkciju. Prema tome, ako dođe do promene strukture, dolazi do blokade, a na tom mestu i do prekida toka životne energije, pa samim tim do pojave bolesti.

Zadatak hiropraktora je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni kako bi uklonio energetski blok. Na taj način se telu pruža mogućnost da otpočne prirodni proces samoizlečenja.

Do četrdesetih godina 20. veka hiropraktika nije smatrana naučnom metodom lečenja. Tada su se njom bavili zdravstveno neobrazovani ljudi. Tek kada su se medicinski obučeni i obrazovani ljudi, pre oko 40 godina, počeli baviti hiropraktikom, ona je postala priznata u svetu.

Uloga hiropraktike u tretmanu bola u vratu, krstima i kod muskuloskeletnih poremećaja danas je priznata, i teško se može negirati. Ona je, u odnosu na druge metode, najefikasnija u tretmanu diskus hernie u lumbalnom delu kičme. U Srbiji je priznata kao jedna od ukupno 25 metoda alternativne medicine.

Nameštanje rukama

Hiropraktika spada u manipulativne tehnike za koje se znalo pre više hiljada godina, a o tome svedoče i biblijske priče. Sama reč potiče od dve starogrčke reči – cheir, što znači ruke, i prato, što znači raditi (ređati, slagati, nameštati). Zajedno one označavaju nameštanje rukama.

S obzirom da etimološko poreklo ove reči na starogrčkom jeziku počinje sa “h”, na srpskom jeziku pravilno bi bilo reći hiropraktika, a ne kiropraktika. Kao što je pravilno reći hirurgija, a ne kirurgija.

Hiropraktika pomaže kod:

bolova u leđima i vratu
iskrivljenja kičme
išijalgije
glavobolje
vrtoglavice
okoštavanja kičme i zglobova
trnjenja u rukama i nogama
osećaja ukočenosti u leđima
sportskih povreda

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Voli me, ne voli me...

Zoran Živković [07.08.2020.]


Video dana

Kad misliš da si jači od obezbeđenja

Anketa

Ko Vas predstavlja u Skupštini?

Rezultati