Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: The Sun ]

23. 06. 2020. 11:42 0

Izgubila glas, kad se vratio "ne zna šta IZGOVARA"

Doktori su bili zbunjeni kada su sproveli nekolicinu testova, a nijedan nije mogao da objasni zašto je Emili Egan (31) izgubila čulo govora.

Kada je ponovo progovorila njen glas i akcenat su se potpuno promenili. Emili iz Bornmuta sada priča sa poljskim akcentom, "slomljenim" britanskim, francuskim ali i italijanskim. Kada je pod stresom naprasno se prebaci na ruski akcenat, a kada je umorna izgubi čulo govora u potpunosti.

Posle nekoliko meseci Emili je konačno otkrila da ima sindrom stranih jezika, to je redak poremećaj koji nastaje prilikom oštećenja mozga.

Prvo je imala jake glavobolje, a kada je stigla u bolnicu doktori su mislili da je imala šlog, međutim kasnije je ipak dokazano da nije. Posle nekog vremena izgubila je glas iu potpunosti.                                        

Kasnije je nastala teorija da je tegobe imala zbog posledica moždanog oštećenja, ali doktori nisu mogli da utvrde šta je oštetilo mozak na prvom mestu.

- Cela ova situacija me je izmorila. Nije mi se samo akcenat promenio, počela sam da razmišljam drugačije i ne mogu da upravljam rečenicama kao nekada. Često ni sama ne znam šta ću sledeće reći. Pišem i oblikujem rečenice potpuno drugačije, imam nov vokabular i engleski, koji mi je maternji jezik, mi se pogoršao - ispričala je Emili.Pre nego što se sve ovo desilo, rekla je da je imala užasne glavobolje predhodne dve nedelje.

Kada je bila na poslu najednom je primetila da je njen glas postajao dublji, reči je izgovarala sporije i zamuckivala je, zbog čega su mnogi mislili da je imala šlog. Dok je bila u bolnici izgubila je sposobnost govora u potpunosti.

Privremeno sam komunicirala putem aplikacije koja pretvara iskucan tekst u audio rečenice.

Pre nego što se sve ovo desilo Emili je isplanirala da ode na godišnji odmor sa dečkom na Tajland. Doktori su joj savetovali da ode jer joj je potreban odmor od svega. Provela je dve nedelje tamo a posle par dana joj se polako vratio glas, jedini problem je bio što je sada imala istočno evropski akcenat.

- Oduševila sam se kada sam opet mogla da govorim, ali sam samu  sebe uplašila jer ovo nije bio moj glas.

Vremenom njeno stanje se pogoršalo, Emili više nema osećaj u levoj ruci, ali doktori veruju da će joj se ruka oporaviti isto kao i čulo govora, samo mora da bude strpljiva i da redovno uzima terapiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati