Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Pure Wow ]

01. 06. 2020. 11:00 0

Kurkuma za negu lica: Recite zbogom aknama i crvenilu

Koje su prednosti kurkume i zašto se ona nalazi u sve većem broju proizvoda za negu lica i tela?

Ako ste čitali u poslednje vreme šta se nalazi u sastavu novijih proizvoda za negu kože, verovatno vam je zapalo za oko prisustvo kurkume. Svetlo zlatni koren ove biljke je zasijao gotovo svuda, od žutih tonika i sredstava za čišćenje lica. Kada je u pitanju ova drevna biljka, smatra se da olakšava upalu i pojačava cirkulaciju, na osnovu čega poboljšava tonalitet lica. Konsultujući stručnjake na polju nege lica i tela, pokušaćemo da vam što jednostavnije predstavimo kurkumu i njenu ulogu u nezi kože.

Šta je kurkuma?

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, sa dugom istorijom korišćenja u svrhe pravljenja lekova. To je jedan od najčešće korišćenih ajurvedskih začina na svetu i često se nalazi u različitim jelima. Osim toga svoju primenu pronalazi i pri izradi kozmetičkih preparata. Kurkuma sadrži jedinjenje žute boje koje se zove kurkumin, koje je glavni biološki aktivni polifenol, zaslužan za brojne dobrobiti po zdravlje čoveka.

Odakle dolazi i za šta se koristi?

Kurkuma nam dolazi sa različitih strana sveta, uključujući jugoistočnu Aziju, Kinu, Australiju i južni Pacifik. Indija je najveći proizvođač i izvoznik kurkume. Vekovima unazad kurkuma se koristila u istočnoj medicini, za borbu protiv karcinoma, autoimunih bolesti i stanja sa kožom poput psorijaze i akni. Kada je u pitanju nega kože, kurkuma može da se koristi lokalno ili u ishrani.Koje su prednosti kurkume kada je u pitanju nega kože?

Istorijski gledano, kurkumu su buduće mlade u Indiji koristile kako bi ulepšale svoju kožu neposredno pre venčanja. Posebna mešavina koja uključuje kurkumu, ružinu vodicu i sandalovinu nanosi se na lice mlade devojke, kako bi koža iste bila čista, blistava i besprekorna. Kurkumin takođe inhibira bakterije koje su uzročnici akni na licu i ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju cističnih upala i crvenila.

Budući da akne nastaju usled prekomernog rasta mikroba, stvaranja sebuma i upale, kurkuma efikasno smanjuje te stvari ako se primenje lokalno. Za dublje cistične akne preporučuje se oralna upotreba odnosno uzimanje od 400-600 mg kurkume. Kurkuma u kontinuitetu takođe pomaže i pri uklanjanju hiperpigmentacije.

Postoje li mere predostrožnosti kada je u pitanju upotreba kurkume?

Sve studije koje su do danas obavljene na temu mera predustrožnosti u vezi kurukume, pokazale su da ne izaziva nikakve toksične efekte, niti alergijske reakcije. Aktivne komponente kurkume u celosti se smatraju blagotvornim za ljudsko zdravlje i lepotu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati