Savremena žena

[ Izvor: Index.hr ]

18. 05. 2020. 09:26 0

PET razloga zašto su jagode odlične za vaše zdravlje

Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Pripadaju grupi bobičastog voća, a mnogi su s nestrpljenjem dočekali njihovu sezonu. Osim što lepo izgledaju i što su ukusne, pružaju ceo spektar mikronutrijenata koji blagotvorno deluju na zdravlje čoveka.

Nažalost, danas se upravo jagode smatraju jednim od najzagađenijih proizvoda kada je reč o pesticidima. Ipak, ako imate svoje jagode i ako niste alergični, nema razloga da se odmah ne zasladite.

Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto je ovo voće idealan odabir za vaše zdravlje:

1. Ubrzavaju metabolizam

Sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana pa pomažu da se smanji apetit i ubrza metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama obezbeđuju urednu probavu i sprečavaju zatvor.

2. Nisu kalorične i pomažu u sagorevanju masti

Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 miligrama vitamina C, što je oko 98 odsto dnevnih potreba. Samim tim što nisu kalorične, jagode su odlične za sve koji se bore sa viškom kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimulišu topljenje nataloženih masti. To pomaže pri sagorevanju masnih naslaga.3. Pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog pritiska

Elagične kiseline, kvercetin, antocijanin i katehin koji se nalaze u jagodama pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a snižavaju i nivo lošeg holesterola. Konzumacija jagoda pomaže i pri boljoj cirkulaciji te održavanju zdravlje srca i krvnih sudova.

4. Čuvaju moždane funkcije

Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u ćelijama mozga. Takođe, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Dokazano je da je dovoljno samo osam nedelja redovne konzumacije kako biste poboljšali pamćenje.

5. Mogu da pomognu u zaštiti zdravlja kostiju

Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijumom i magnezijumom koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati