Savremena žena

02. 04. 2020. 13:55 1

SZO protiv maski napolju, Kon se ne slaže

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je ljudima da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako neguju bolesnu osobu, a srpski epidemiolog Predrag Kon ne deli takav stav.

- Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. Ali nepravilno korišćenje maske može doneti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa - rekao je direktor SZO-a za vanredne situacije dr Majk Rajan na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

Tu preporuku SZO-a prokomentarisao je i načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon.

- Što se tiče maski stav SZO je poznat decenijama da na otvorenom prostoru maske nemaju nikakvog smisla, da treba da ih nose samo bolesni i lekari i zdravstveno osoblje koje je u kontaktu sa pacijentima. Međutim, najnoviji podaci iz Azije su pokazali da oni koji nose maske i u spoljnom prostoru imaju bolje rezultate, pa je samim tim stavljena pod sumnju preporuka SZO - kaže dr Kon za TV Prva i dodaje:- Lično da kažem, ja nosim i spolja masku, ne zato što štitim sebe, već i zbog toga što me vide ljudi i na taj način ih oslobađam straha za nošenje. Maske treba nositi kad god ulazite u zatvoreni prostor. Molim vas, te promene u preporukama zbunjuje i nas. Ima sada smisla stavljati maske i napolju, svako onaj ko hoće da je stavi neka se ne oseća neprijatno, onaj ko je ne stavlja ne čini nikakav prekršaj. Jer, ne postoji nikakva mogućnost da se čovek zarazi spolja, osim ako nije baš blizu zaražene osobe.

Kon je objasnio da se maska stavlja tako što se gornji deo nasloni uz nos, a donji povuče ispod brade.

- Kada se skida, skida se otpozadi i baca u đubre. Treba je odložiti u zatvorenoj kesi, da bi virus koji je ostao na njoj uginuo - rekao je dr Kon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati