Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Greatist.com ]

02. 04. 2020. 18:07 0

OSAM vitamina koji DOKAZANO jačaju imunitet

Ne postoji lek za COVID-19. Nema vakcine. Ovo nije poput prehlade ili gripa. Možda ste već naišli na oglase na društvenim mrežama koji prodaju čarobne preparate koji štite od virusa, ali ovo je samo jedna od mnogih prevara koju treba da prijavite.  

Rečeno je da je spremnost na sve, velika prednost. Postoje vitamini i dodaci koji mogu da  vam podignu imunitet i da vas spreme za najgore. Oni nemaju posebne čarobne moći protiv COVID-19, ali mogu pomoći vašem imunitetu da bolje radi svoj posao. 

8 vitamina i suplemenata za jak imuni sistem

Određeni vitamini, minerali i ostali suplementi mogu da ojačaju  vaš imuni sistem u celini.

- Imati adekvatne nivoe svih hranljivih sastojaka u dobro izbalansiranom sistemu važno je za imuno zdravlje - objašnjava doktorka Heter Tinan.

Doktorka Tinan napominje da je posebno važno osigurati da vam ne nedostaje određenih hranljivih sastojaka koji igraju veliku ulogu u održavanju pravilnog imunog sistema.Vitamin C

Ovo je vitamin koji se može rastvoriti u vodi, pa ga moramo redovno uzimati. Poželjni dnevni unos za odrasle je dve hiljade miligrama, a ako uzmete više od toga, može doći do dijareje.

Nadbubrežne žlezde takođe oslobađaju vitamin C kada ste pod stresom, pa će vam konzumacija ovog vitamina trebati više tokom ovih teških vremena. Citrusi, brokoli i ljuta paprika mogu vam pomoći da se napunite vitaminom C.

Vitamin D

Istraživanja su pokazala da konzumacija dnevne doze vitamina D od 400 do 2.000 miligrama može pomoći u sprečavanju respiratornih infekcija poput obične prehlade, iako nema dokaza da ovo sprečava COVID-19, već neko vreme znamo da je vitamin D koristan za jačanje imuniteta.

Možete konzumirati vitamin D putem sunčeve svetlosti, pečurki, mleka, masne ribe i jaja.

Cink

- Cink je jedan od minerala koji se najčešće povezuje sa imunološkim zdravljem - objašnjava Tinan.

Čuvar vašeg imunog sistema, cink pomaže radu urođenog i stečenog imuniteta, a nedostatak može dovesti do oslabljene imune funkcije.

Možete uneti cink u organizam ako konzumirate govedinu, raka i jastoga.

Probiotici

Najzdraviji mikrobi, dobre bakterije koje naseljavaju creva, su oni s najvećom raznolikošću korisnih mikroorganizama. Ne postoji nijedan jer sve podjednako dobro utiče.

Odlučite se za probiotičke izvore hrane, posebno fermentirane poput kimčija, kiselog kupusa, jogurta i kombuče.

Selen

- Selen je esencijalni mineral koji deluje kao moćan antioksidans u vašem telu. U vašem imunološkom sistemu proizvodi vrstu proteina koji se koristi u borbi protiv patogena i pomaže određenim tipovima imunih ćelija da optimalno funkcionišu - objašnjava Tinan.

Manjak selena povezan je sa sporijim imunološkim radom i oslabljenim funkcionisanjem imunih ćelija.

Najlakši i najukusniji način da dobijete svoju dnevnu dozu selena, 55 mikrograma, je pojesti nekoliko brazilskih orašastih plodova dnevno. Masna riba i džigerica takođe sadrže ovaj mineral.

Vitamin A

Tinan kaže da je vitamin A antioksidans veoma bitan za imunološko zdravlje. Ona preporučuje unos vitamin A iz hrane poput slatkog krompira, šargarepe, paprike i drugog žutog i narandžastog voća i povrća. Vitamin A je rastvorljiv u mastima, tako da možete preterati sa njim, jer ga vaše telo dodatno skladišti u vašim tkivima.

Vitamin E

Prema Tinanu, ovo je još jedan vitamin rastvorljiv u mastima koji se najbolje unosi kroz hranu.

Unesite vitamin E iz zelene salate, orašastih plodova i semenki i avokada.

Crna borovnica

Istraživanja pokazuju da suplimenti iz borovnice mogu smanjiti trajanje i težinu prehlade.

Međutim, borovnica nije testirana u borbi protiv COVID-19.

- Mi nemamo dokaze koji bi potkrepili tvrdnju da je borovnica dobra ili loša u smislu zaštite od COVID-19 - objašnjava doktorka Alisia Zenhausern iz Skotsdejla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati