Savremena žena

30. 03. 2020. 15:41 1

I dalje mislite da se ne može zaraziti u crkvi?

Mnogo se u poslednje vreme polemisalo u javnosti može li crkva biti izvor zaraze koronavirusom, a posle smrti episkopa Milutina valjevskog ta polemika je ponovo pokrenuta.

Episkop valjevski Milutin, koji je preminuo noćas u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu imao je koronavirus. Nije napuštao sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, a prvi je u SPC odlučio da se prekinu osvešćenja domova pred Vaskrs upravo zbog virusa.

Zaraženi su još dvojica sveštenika Eparhije i trenutno su na lečenju.

Nedavno je snimak vernika koji se pričešćuju iz iste kašičice u porti Saborne crkve u Novom Sadu izazvao veliku polemiku u javnosti. Svi vernici su istom prilikom ljubili sveštenika u jednu ruku u vreme apela da se potpuno izbegavaju kontakti među ljudima.

I dok je deo građana tvrdio kako su oni koji su se pričestili prilično neodgovorni prema drugima, ali i prema sebi u vreme epidemije, vernici su tvrdili kako virus korona ne može da se prenese preko kašičice koja se koristi za pričešće.Epidemiolozi ističu da postoji rizik da se korišćenjem iste kašičice za pričešće prenese COVID-19, ali i više desetina drugih zaraznih klica.

- Ne radi se samo o epidemiji, radi se o prevashodno higijenskom, civilizacijskom pitanju. Treba poštovati verska osećanja, ali smo ipak u 21. veku i neukusno je nešto što je bilo u tuđim ustima, staviti u svoja - smatra struka.

Rizik od infekcije zavisi od više faktora uključujući bakterijsko ili virusno opterećenje u pljuvački onog ko pije iz nje, sposobnosti organizma da izdrži antimikrobna svojstva srebra i sadržaj akohola u vinu, broj virusa u platnenoj krpi koja se koristi za brisanje i sposobnosti primaoca da uništi bilo koji patogeni organizam.

S druge strane, kada je aktuelni koronavirus u pitanju, mnogi tvrde da zajedničke kašike rizikuju širenje ovog, za određene grupe, smrtonosnog virusa.

Na primer, Ruska pravoslavna crkva 12. marta pozvala je svoje vernike da preduzmu mere opreza tokom verskih obreda. Te mere predostrožnosti uključuju dezinfekciju ikona pre nego što ih poljube ili dodirnu, kao i mogućnost donošenja sopstvenih šoljica za primanje pričesti.

Pravoslavna crkva Gruzije odbacila je pozive da prestanu koristiti zajedničku kašičicu. Gruzijski crkveni zvaničnici kažu da nije moguće zaraziti se korona virusom jer je kašika umočena u sveto vino.

Ali, većina medicinskih stručnjaka odbacuje tu pretpostavku.

Evo i zašto:

Najjače obogaćeno vino ne sadrži više od 20 odsto alkohola, a većina vina koja se služe u crkvama sadrže oko 12 odsto alkohola.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sedištem u SAD-u kaže da etilni alkohol koji se nalazi u žestokim alkoholnim pićima može uništiti manje agresivne viruse.

Ali, etilni alkohol treba biti u koncentraciji od 60-80 posto da bi bio dovoljno jak protiv gripa, a posebno protiv korona virusa koji je jedan od "najtežih" virusa trenutno i najduže se zadržava na mnogim površinama.

Stoga, vrlo je jasno da se i te kako možete zaraziti pijenjem iz iste čaše ili kašičice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati