Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Avaz ]

22. 03. 2020. 16:46 0

Kako da ojačate detetu imunitet

Potrebno je ograničiti unos šećera, aditiva i nezdrave, procesuirane hrane.

Kako biste dete zaštitili od infekcija, ne možete ga držati pod staklenim zvonom, ali mu možete ojačati imunitet. Stručnjaci savetuju koje korake trebate preduzeti.

1. Zdrava i izbalansirana ishrana

Kako bi dete bilo zdravo, potrebno je ograničiti unos šećera, aditiva i nezdrave, procesuirane hrane. Koncentrišite se na sveže povrće, voće, orašaste plodove i semenke, jaja, meso i hranu koja je bogata vitaminima i mineralima. 

2. Suplementi za jačanje imuniteta

Nekad je potrebno dodatno ojačati imunitet dece. Najbolje je koristiti suplemente koji su na prirodnoj bazi. U širokom spektru suplemenata za jačanje dečijeg imuniteta, svetski pedijatri, imunolozi i alergolozi izdvojili su kolostrum po svom specifičnom načinu delovanja. Unošenjem kolostruma dete dobija već formirana antitela, koja su spremna da se bore protiv svake infekcije.

3. Dovoljno sna

U zavisnosti od uzrasta, deci je potrebno između 8 i 14 sati sna dnevno. Uvedite rutinu. Deca bi trebalo da budu u krevetu do 21 sat. Ako su mlađi od tri-četiri godine, i popodnevni san im je neophodan. Za pravilno lučenje melatonina (hormon sna) trebaju spavati u mraku, a ne s uključenim svetlom.

4. Povišena temperatura

Iako mnogi roditelji osete paniku čim toplomer počne da pokazuje da je temperatura povišena, treba imati u vidu da je ona zapravo samo simptom, a ne uzrok bolesti. Povišena temperatura je način na koji se dečiji organizam bori protiv infekcije, pa lekari savetuju da se detetu ne daju antibiotici ukoliko temperatura ne prelazi 38,5 stepeni. Povišena telesna temperatura nepovoljno deluje na rast i razvoj mikroorganizama i znači da je organizam prepoznao problem i uključio svoje sisteme odbrane.

5. Pranje ruku

Iako je primarni put infekcije gornjih respiratornih puteva vazduh, kontaktni prenos putem ruku je isto jako značajan. Deca često dodiruju u igri jedni druge, kao i iste igračke i nameštaj. Dobra higijena prvo nosa i usne duplje, a potom i ruku je od presudnog značaja za sprečavanje prelaska infekcije s jednog deteta na drugo. Rastvorima na bazi morske vode redovno čistite dečiji nosić i postarajte se da piju dovoljno tečnosti tokom dana. Neophodno je da deca redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, posebno pre i nakon jela, kao i nakon svake upotrebe toaleta.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati