Slobodno vreme

Direktno.rs

12. 09. 2021. 07:00 2

Saveti naših baka za čišćenje koji štede pare i vreme

Saveti koji se prenose sa generacije na generaciju obično su najbolji - a naše bake imale su gomilu trikova za čišćenje kojima se štede vreme, novac i trud.

Mirisna svežina

Letnja vrućina ponekad može prouzrokovati da kante za smeće smrde više nego inače. Da biste izbegli ovu neugodnu situaciju u svom dom, na samo dno kante ubacite grančicu sveže nane ili komad limuna.

Nema više moljaca

Držite moljce podalje od odeće prirodnim rešenjem. Napravite sopstveni naftalin mešajući ulje karanfilića i ulje cimeta, a zatim ovom smesom nakvasiti vatu. Stavite vatu u providne kesice i okačite ih u ormare.

Isperite prašinu

Poklopci radijatora i ventilacionih otvora su skriveno mesto koje na sebi sadrži veliku količinu prljavštine. S obzirom na njihov oblik nije ih baš lako besprekorno očistiti, ali postoji zanimljiv i jednostavan trik za to. Jednostavno skinite poklopce i operite ih u mašini za posuđe ili ih istuširajte u kadi, tako ćete uštedeti svoje vreme i trud.

Mast, lepljive stvari i sve što vam padne na pamet

Dosta vam je struganja nalepnica s novih stvari? Uklonite ih jednostavno uz pomoć spreja WD-40, a osim toga rešite se masnih naslaga u kuhinji ili rđe uz pomoć ovog genijalnog sredstva.

Operite glavu tuša

Da biste uklonili naslage kamenca i plesni na glavi tuša, u plastičnu kesicu ulijte malo destilovanog sirćeta, stavite glavu tuša u kesu tako da glava bude potpuno potopljena, a zatim kesu zavežite oko cevi i ostavite je preko noći. Vaš tuš će ujutro biti kao nov.

Orašasto rešenje

Za uklanjanje tragova ili ogrebotina na nameštaju, ormarima, drvenim oblogama i ostalom, utrljajte malo oraha na njih. Ulje orašastih plodova obnoviće izgled drveta.

Dečja umetnost

Nemojte se izbezumiti kada dečija umetnička dela završe na nepredviđenim mestima po stanu. Uobičajeni čisti alkohol lako uklanja mastilo s odeće i tragove bojica sa stolarije i tapeta.

Žvakaće gume

Kako bi uklonili žvakaću gumu s prstiju ili kose, u gumu utrljajte kremasti puter od kikirikija ili biljno ulje. Pričekajte nekoliko minuta. Žvaka će se odmah skinuti. Zatim operite ruke ili kosu kao i obično.

Roštilj bez masnoće

Neka vaš roštilj izgleda sjajno. Položite rešetku s roštiljem na travnjak preko noći. Rosa će se kombinovati s enzimima na travi kako bi oslobodila sagorelu mast. Pokušajte i s prlajvim rešetkama za šporete.

Poliranje mlekom

Lakirane kožne torbice i cipele mogu se brzo ispolirati uz pomoć mleka. Nanesite mleko na meku krpu i utrljajte.

Fleke od sapuna

Kako bi vrata tuša bila sjajna i bistra koristite mekanu krpu navlaženu dečjim uljem. Sprečava nakupljanje nečistoća od prljavštine i sapuna, a fleke od tvrde vode neće se pojaviti nekoliko meseci.

Piling od šećera

Kad vam se ruke veoma zaprljaju, dodajte kašičicu šećera u sapun kada ih perete. Ovaj piling će vrlo lako očistiti sve nečistoće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati