Slobodno vreme

Direktno.rs

12. 09. 2021. 18:11 0

6 koraka koje morate da znate kod presađivanja kaktusa

Kaktusi se, ako su manji, presađuju jednom godišnje, a proleće i jesen su prava godišnja doba za to. Kasnije, kada porastu, možete to da uradite svake dve do tri godine, u zavisnosti od toga koliko su porasli i da li u postojećoj saksiji imaju dovoljno mesta.

To ćete prepoznati i po žilicama korena koje su izbile kroz otvor na dnu ili su stigle do zidova saksije. Zato, ako su porasli u toku leta i ako im postaje tesno u saksiji, ne čekajte proleće da ih presadite, već to učinite sada.

Ukoliko su bili napolju, u dvorištu, na terasi ili balkonu, unesite ih u kuću pre prvog mraza. Pre nego što se bacite na posao, trebalo bi da znate nekoliko korisnih činjenica.

1. Zaštitite ruke rukavicama, jer će vam tako biti lakše, u suprotnom će vam zbog bodlji biti teško da izvadite kaktus iz zemlje. I obične gumene rukavice biće dobre, iako su bolji izbor one od čvrstog tekstila.

2. Ako možete, izvadite kaktus sa svom zemljom iz saksije. To će vam biti lako ako je bio zasađen u plastičnoj saksiji ili ako ga dugo niste presađivali, pa je supstrat star. Ako je u keramičkoj ili metalnoj saksiji, odvojite ga uz pomoć lopatice.

3. Istrošeni supstrat potrebno je u potpunosti zameniti novim, pa rukavicama odstranite zemlju oko korena, zasadite u novu saksiju i zaspite zemljom.

4. Ako kaktus ima nove izdanke, možete ih odvojiti i zasaditi u posebnim saksijama. Najbolje je da odaberete one propustljive, jer kaktusi ne vole vlagu i zadržavanje vode. Idealne posude su od gline ili da ih zasadite u plastičnim saksijama sa otvorenim dnom, koje ćete staviti u keramičku ili metalnu saksiju.

5. Regulisanje vode odnosno njeno oticanje možete da osigurate drenažnim slojem u saksiji. Neka to bude prvi sloj koji stavljate, odaberite kamenčiće ili komadiće cigle. Prilikom sadnje pazite da koren kaktusa ne bude savijen i da bude zasađen na istom nivou kao i u prethodnoj saksiji.

6. Najbolje je koristiti posebnu zemlju za kaktuse i sukulente, ali možete da pomešate i treset, baštensku zemlju i sitni pesak. Ne zalivajte biljku odmah posle presađivanja, nego sačekajte nedelju dana i onda to uradite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati