Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

09. 09. 2021. 09:10 4

Tipično ponašanje dečaka kojem fali pažnja oca

U savremenom svetu porodice provode najveći deo svog dana razdvojene. Pa čak i onda kada vam se čini da za svoje dete radite mnogo – vozeći ga na treninge, privatne časove, strane jezike, ponekad je upravo to ono što vas sprečava da im pružite ono što im je stvarno potrebno. A to je roditeljska nepodeljena pažnja.

Kada je reč o dečacima, iako su obično više vezani za majku, uloga oca u njihovom životu od jednake je važnosti. Ako mu nedostaje očeva pažnja, to će se videti, a prema Stivu Bidalfu, jednom od najpoznatijih australijskih porodičnih terapeuta, ovo su glavni pokazatelji da dečacima nedostaje očeva pažnja:

- agresivan način odnošenja prema drugima

- prenaglašeno muški stil ponašanja i interesovanja (puške, mišići, kamioni – smrt!)

- naizgled “ohol” manir ponašanja (gunđanje, nezainteresovanost u fazonu, kul sam, sve je smaranje)

- omalovažavajuće ponašanje prema ženama, osobama koje su gej ili mu se tako čine, manjinama.

Agresivan način odnošenja je način na koji dečak prikriva svoju nesigurnost. Pošto mu nedostaju pohvala i poštovanje starijih muškaraca, on glumi čvrstinu. Pravilo je sledeće: omalovaži nekoga, pre nego što on omalovaži tebe.

Ukoliko dečak ima malo kontakta sa svojim ocem ili drugim muškarcima, onda zapravo ne zna kako da bude muškarac. Nedostaje mu i kontrola nad sopstvenim osećanjima. Zbog toga što nikada nije video kako se to radi, on ne zna kako da:

- rešava konflikt na dobroćudan način

- lako razgovara sa ženama i da se ne ponaša seksistički

- izrazi uvažavanje ili tugu, ili da kaže izvini itd

Takav dečak ima samo dva izvora iz kojih crpi svoju predstavu o muškosti – glumaca u filmovima i sopstvenih vršnjaka. Ukoliko mu je idol Žan-Klod van Dam, to mu neće mnogo pomoći u nošenju sa svakodnevnicom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Savremena umetnost

Zoran Živković [18.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Brejkdens je novi sport na Olimpijskim igrama