Slobodno vreme

Direktno.rs

07. 09. 2021. 06:43 0

Na koliko stepeni je ispravno prati odeću?

Uglavnom je pravilo da se obojena odeća pere na 40 ili 60 stepeni, dok se beli veš pere na 90. U beli veš najčešće spadaju majice, posteljina, peškiri i slično, zbog čega je veoma bitno održati njihovu belinu i isprati sve bakterije. Ovo se posebno odnosi na dečiju odeću jer su deca osetljivija i njihov imunitet nije u potpunosti razvijen.

Iako se pranje veša na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja, ali i ekološki prihvatljviija, istraživanja su tu ideju opovrgla i došla do zaključka da bi veš trebalo da se pere na nešto višim temperaturama.

Odeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenese bakterije poput ešerihije koli, koja živi na našoj koži, ali i u organizmu, i to na temperaturi od 37 stepeni Celzijusa. To znači da ih niska temperatura od 30 stepeni Celzijusa neće ukloniti.

Mikrobiolozi iz tog razloga savetuju da se odeća pere na najmanje 60 stepeni, što se posebno odnosi na intimno rublje, posteljinu i peškire.

Da biste bili sigurni da ste se pranjem veša rešili svih bakterija, savet je da povremeno uključite prazan bubanj u mašini. Prazan bubanj uključite na najvišu temperaturu od 90 stepeni Celzijusa, kako bi se očistio i kako biste time smanjili mogućnost za dalje prenošećenje bakterija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati