Slobodno vreme

Direktno.rs

17. 05. 2021. 23:04 5

KAKO OSNOVAC PREPRIČAVA "MOST NA ŽEPI"? "Gradio je kao Đilas most na Adi"

Kako glasi analiza pripovetke "Most na Žepi" Ive Andrića, u interpretaciji jednog učenika osmog razreda, prenela je korisnica Tvitera, Jelena Radojičić.

- Pročitao "Most na Žepi"? Hajde analizu, sine. "Pa, bio je to most. Dugo ga pravili Italijani, smarali brzi Kinezi. Nije bila gužva k'o na Pančevcu. Taj Jusuf, on bio kao gradonačelnik slično, pravio most kao Dragan Đilas most na Adi, eto to je bio" - prenela je Jelena Radojičić uz heštag "zemljootvoriseosmirazred".

Podsetimo, „Most na Žepi“ je pripovetka Ive Andrića objavljena 1925. godine. U njoj je opisana gradnja mosta na Žepi, reci koja često nabuja pa je stanovnicima uništeno već nekoliko izgrađenih drvenih mostova. U pripovetki naizmenično se prate sudbine dva lika - velikog vezira Jusufa i bezimenog neimara, koji je gradio most u vezirovu čast.

Most na Adi je drumski i šinski most u Beogradu koji povezuje opštine Novi Beograd, Savski venac i Čukarica. Most je predviđen kao deo beogradskog Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (UMP) koji bi povezivao Novi Beograd i Zvezdaru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati