Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 04. 2021. 14:56 0

Pet osobina srednjeg deteta: Ima prednosti

Budući da bi njihovo detinjstvo moglo da uključuje određeni nivo kompromisa, srednja deca sklona su ugađanju drugima i pokušajima održavanja mira u sredini u kojoj borave.

Psihoterapeut Alfred Adler je 60-ih godina osmislio teoriju koju je nazvao 'Adlerov pregled osobina po redosledu rođenja' kojom je obuhvatio decu iz brojnijih porodica - najmlađu, najstariju, srednju, ali i mališane koji su odrastali sami, kao ie blizance.

Ovako ukratko izgleda njegova teorija:

Prvorođena deca

Za njih se obično misli da su 'odgovorna, uspešna, pouzdana, oprezna, liderskih sklonosti i rešavaju probleme'. Oni od roditelja dobijaju najviše pažnje, ali roditelji često imaju velika očekivanja od njih. Da budu primer, a to često shvataju ozbiljno i obavljaju odgovorno.

Srednja deca

Smatra se da će takva deca verovatnije 'imati sindrom poput kompleksa inferiornosti jer im nedostaje pažnje - nisu najstarija ili najmlađa'. To ne samo da može da utiče na njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, već prema Adlerovoj teoriji, zna da rezultira problemima kad treba da se zauzmu za sebe ili pronađu svrhu u životu.

Najmlađa deca

Prema Adlerovoj teoriji, najmlađe dete može da ispolji osobine koje odražavaju njihov status 'bebe' - razmaženost, sebičnost, usresređenost na sebe, stalnu želju za pažnjom...

"Sindrom srednjeg deteta"

Bilo je još mnoštvo istraživanja na ovu temu od 60-ih godina do danas, a neki istraživači su se koncentrisali na proučavanje mališana rođenih u porodici kao srednje dete i kako je to uticalo na njih.

Prema knjizi "Sindrom srednje generacije", ako u porodici postoji troje dece, srednje u tom slučaju bude nekako izostavljeno, a što su mališani bliži godinama, to su roditelji često ulagali manje energije i vremena u to srednje dete.

Postoje i neka istraživanja koja sugerišu da redosled rođenja može uticati na ličnost i mentalno zdravlje. Na primer, u jednom istraživanju objavljenom 1988. godine u časopisu 'Journal of Genetic Psychology', u kojemu su proučavali, 404 dece, otkriveno je da su prvorođena deca ređe patila od depresije i anksioznosti nego srednja i mlađa deca. Takođe, pokazivala su veći nivo samopoštovanja.

Ipak, iako 'sindrom srednjeg deteta' verovatno neće uskoro postati verodostojna medicinska dijagnoza, činjenica je da postoje neke stvari koje ih razlikuju od starijih i mlađih braće i sestara. Postoje i pozitivne stvari u svemu tome.

1. Oni su mirotvorci i žele da ugode

Budući da bi njihovo detinjstvo moglo da uključuje određeni nivo kompromisa, srednja deca sklona su ugađanju drugima i pokušajima održavanja mira u sredini u kojoj borave. Spremni su da pregovaraju. Naime, srednja deca moraju da nauče da budu mlađi brat ili sestra najstarijem detetu i stariji brat ili sestra najmlađem detetu.

2. Takmičarskog su duha

Nije lako biti u društvu starijih braće i sestara pa srednja deca znaju prema njima da budu takmičarski nastrojena. To može biti dobijanje boljih ocena, postizanje boljih sportskih rezultata ili jednostavno učenje na greškama starijih. Oni često u sebi imaju neku potrebu da stalno dokazuju da su bolji od starije braće ili sestara.

3. Pokušavaju da se uklope

Oni često ulažu više truda kako bi se uklopili jer imaju utisak da im nedostaje jasna uloga u porodičnoj zajednici. Takav način razmišljanja znaju ispoljavati i van kuće - u školi, među prijateljima... Takođe, srednja deca znaju da pokušaju da pronađu identitet negde drugo ako to ne mogu da postignu kod kuće.

4. Nezavisni su i usredsređeni na prijateljstva

Srednja deca se mogu osećati kao 'svoja', odnosno rano pokazuju nezavisnost. Sklona su da se fokusiraju više na prijatelje nego na ostalu braću i sestre.

5. Pokušavaju da privuku pažnju

Kad se srednje dete oseća zanemareno ili ignorisano, postoji velika šansa da će na ovaj ili onaj način pokušati da skrenu pažnju na sebe. Na primer, mogu da naprave nered oko sebe iz naizgled 'čistog mira' ili u adolescenciji postati buntovni i namerno izazivati bes kod svojih roditelja.

Srednja deca u odraslom dobu

Iako se često osećaju zanemareno, srednja deca kroz odrastanje uče dobre lekcije za život. Stariji brat ili sestra im daju dobre primere dok su u isto vreme vođe onom mlađem.

- Taj položaj u porodici ima i svojih prednosti u odraslom dobu. Srednja deca mogu da postanu sjajne kolege i timski igrači, jer obično znaju kako da sačuvaju mir. Takođe, i onaj osećaj nezavisnosti tokom detinjstva im može poslužiti kasnije u životu - kaže Paulette Sherman, psihologinja i autorka knjige 'Dating From the Inside Out'.

- Jedan od najboljih načina da iskoristite 'sindrom srednjeg deteta' je oslanjanje na ono što ste dobili od tog statusa tokom odrastanja. Srednja deca često treba da prepoznaju tuđe potrebe i budu strpljiva. Sve su to veštine koje mogu da vam budu od koristi kasnije u životu - dodala je.

Ima i savet za roditelje koji imaju srednje dete u porodici.

- Pronađite vremena i posvetite se ponekad nasamo samo njemu. Pohvalite njegova postignuća - savetovala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati