Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Engadget/Telegraf ]

03. 04. 2021. 15:00 2

Je l' vam dosta "kolačića": Gugl testira nov sistem

Posle više najava, Google je i zvanično počeo sa testiranjem novog sistema prikupljanja podataka, koji bi mogao da postane potpuna suprtonost onome što se očekivalo...

Gugl je počeo sa uvođenjem novog sistema za praćenje aktivnosti korisnika na internetu kojim se izbegava upotreba "kolačića treće strane", nazvanog Federated Learning of Cohorts - skraćeno FLoC.

Novi sistem, prema tvrdnjama iz Gugla, predstavlja odgovor na agresivno sakupljanje podataka u korist marketinških kompanija pomoću kolačića i prodaju personalizovanog oglasnog prostora. Takva poslovna politika je, inače, tehnološkog giganta u više navrata dovela do sudova u više zemalja sveta.

Međutim, iako iz te kompanije navode da će eliminsanje "kolačića" i uvođenje novog FLoC sistema korisnicima doneti veću bezbednost podataka, internet stručnjaci su zabrinuti da tehnološki gigant iza ideje o jačanju privatnosti korisnika krije i namere od svom daljem monopolu na tržištu, piše "Engadget".

Gugl korisnicima poručuje da će njihovi internet pregledači, iz pomoć FLoC sistema, određivati koja "kohorta" najviše odgovara njihovim ličnim preferencijama i tako ih grupisati sa hiljadama drugih korisnika koji imaju slične internet navike.- Na stranici se nalazi skripta koja prepoznaje broj "kohorte", a to je drugačije od "kolačića treće strane" koji kompanijama omogućavaju praćenje korisnika na više stranica - kaže Maršal Vejl, produkt menadžer za privatnost u Guglu.

Ovaj budući način prodaje reklamnog prostora, iako najavljen kao sistem koji će korisnicima doneti veću bezbednost podataka, doneo je novu zabrinutost zbog potencijalnog novog monopola Gugla, s obzirom na to da ostatak internet oglašivača i dalje koristi stari načina prikupljanja podataka korisnika putem kolačića.

Testiranje novog sistema zasada obuhvata samo ograničen broj korisnika iz Australije, Brazila, Kanade, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Novog Zelanda, Filipina i SAD-a. Korisnici koji su prethodno blokirali "kolačiće treće strane" neće imati pristup inicijalnoj fazi testa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati