Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Index.hr ]

24. 03. 2021. 13:29 0

Ova starosna grupa ima simptome zavisnosti od mobilnih telefona

Više od trećine mladih pokazuje simptome zavisnosti od pametnih telefona, bez obzira na to koliko vremena dnevno provode na tim uređajima.

Zavisnost od mobilnih telefona nije zvanično priznata kao klinička dijagnoza, ali su simptomi identifikovani. Istraživanje londonskog Kindg koledža pokazalo je da 39 odsto ljudi u starosnom dobu od 18 do 30 godina pokazuju simptome kao što su gubitak kontrole nad vremenom provedenim na pametnom telefonu, anksioznost kada im nije dostupan i zanemarivanje drugih aspekata života.Ako radite ove stvari, verovatno ste zavisni od mobilnih telefona 

Prema studiji, otprilike četvrtina onih koji su pokazivali znakove zavisnosti koristila je pametni telefon više od tri sata dnevno, a dodatnih 19 odsto više od pet sati dnevno. Više od dve trećine ispitanika, 69 odsto, takođe je reklo da loše spava, bez obzira na to koliko vremena provodi gledajući u telefon.

- Pametni telefoni postali su sastavni deo našeg života i ova studija je važan korak u sagledavanju efekata njihove nefunkcionalne upotrebe i poremećaja spavanja - rekla je vodeća autorka studije Samanta Šon sa Odeljenja za psihologiju i psihijatriju.

U istraživanju je učestvovalo 1.043 osobe, a njih 406 zadovoljilo je kriterijume za "dijagnozu" zavisnosti od pametnih telefona. Zanimljivo je da je studija otkrila da vreme provedeno sa pametnim telefonom nije ključno za problem zavisnosti i loš san.

- Pokazalo se da elementi zavisnosti od ponašanja predviđaju bolju štetu povezanu sa prekomernom upotrebom pametnih telefona od same dužine upotrebe - rekao je Šon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati