Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: 24sata.hr ]

06. 04. 2020. 11:44 2

Komšija krši policijski čas - da li ćete ga prijaviti?

"Kada nam svima preti smrtonosna zaraza ne vidim razlog da pojedinci ne prijave vlastima one koji ugrožavaju bezbednost svih."

Nedelju dana pošto je u Maleziji uvedeno vandredno stanje i obavezna samoizolacija, gradski nadzornik Hafi Nazhan je video svoje komšije kako trče oko komšiluka. Odmah ih je slikao i okačio fotografiju na svoj Tviter nalog kako bi skrenuo pažnju mnogima da ovo nije primerno ponašanje.

Objava je posle nekog vremena dostigla popularnost koja je čak stigla i do policije. Usledilo je aktivno patroliranje u komšiluku i na kraju je uhapšeno čak 11 civila koji su napuštali svoje domove, a oni su potom privedeni i platili su kaznu od 230 dolara.

- Iznerviralo me je to što neki nisu shvatili koliko je bitno da ostanu kod kuće - rekao je Hafi.

Na Novom Zelandu je kreirana internet stranica na kojoj građani mogu da prijave svoje komšije koje krše pravilo samoizolacije, jedini problem je što stranica često koči zbog velikog broja posetioca. Podneto je oko 14 hiljada prijava u prvih nedelju dana.

U Španiji i Italiji mnogi građani u samoizolaciji snimaju i slikaju one koji se šetaju, trče i voze bicikl, pa potom te slike objavljuju na društvene mreže i u opisima vređaju te što krše pravilo ograničenog kretanja.Ovakve objave su ipak prouzrokovale mnoge debate o prekršaju privatnosti, ali da li pravilo privatnosti važi za vreme pandemije?

- Pravo na privatnost i nema nekog smisla ako ste mrtvi - rekao je advokat Dejvid Vats

- Kada nam svima preti smrtonosna zaraza ne vidim razlog da pojedinci ne prijave vlastima one koji ugrožavaju bezbednost svih - dodao je Vats.

Šta vi mislite o ovome i da li biste vi prijavili svog komšiju?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati