Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 11. 2019. 19:33 0

Pokrenuo je seksualnu revoluciju u SFRJ: Angažovani naši najveći intelektualci

Pedesetih godina prošlog veka nije bilo lako videti erotsku fotografiju žene u magazinima, ali ta situacija se promenila sa pojavom magazina "Čik".

Da bi zaobišla stroge zakone, redakcija je napravila list za enigmatiku, ukrštenice i rebuse i dala mu ime "Čik pogodi". Vremenom je ukrštenica na naslovnoj bila sve manja, a polugola devojka uz nju sve veća i sve golišavija.

Tako se došlo i do fotografije na kojoj je žena bila skroz gola, bez ukrštenice i bez onog "pogodi" u naslovu.

Taj "enigmatski magazin", kako je do gašenja vođen u registrima, uređivali su između ostalih Matija Bećković i Gordan Mihić.Daleko ozbiljnije se u to vreme prilazilo svakom zadatku, pa današnjem akademiku Matiji Bećkoviću i pokojnom kultnom dramskom piscu Gordanu Mihiću i scenaristi Ljubiši Kozomori nije bilo "ispod časti" da budu deo kolektiva magazina "Čik", koji je izlazio dva puta mesečno.

Štampan je na lošem papiru u 300.000 primeraka, ali je u njemu moglo svašta da se pročita: tračevi i intervjui sa estrade, erotski feljtoni u formi kvaziistorijskih romana sa istoka, Kama sutra u večitim nastavcima, a u jednom periodu najpopularnija su bila "pisma čitalaca".

U njima su izlagana erotska iskustva ili postavljana pitanja na koja je uredništvo opširno odgovaralo. 

- Naravno da je bilo i golih žena, ali nijedna fotografija nije bila bezobraznija od onih koje danas objavljujuju sve dnevne novine. Dosta brzo "Čik" je dobio imitatore: "Eva i Adam", "Dvoje" itd. - bezobraznije, ali ne i zanimljivije - napisano je na Instagramu na profilu Yugo.nostalgia.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati