Savremena žena

Direktno.rs

03. 12. 2021. 10:48 2

Poslanica se na porođaj dovezla biciklom (FOTO)

Džuli En Genter je novozelandska političarka rođena u Americi, a koja je član Predstavničkog doma koji predstavlja stranku Zelenih ove države. Bila je ministarka za žene, pomoćnica ministra zdravlja i pomoćnica ministra za saobraćaj tokom prvog mandata šeste laburističke vlade. Ima dvojno državljanstvo Novog Zelanda i Sjedinjenih Država, a već dva puta se biciklom vozila na porođaj.

U avgustu 2018, kada je političarka Zelene stranke Džuli En Genter trebalo da dobije svoje prvo dete, biciklom je dovezla do bolnice sa svojim partnerom Piterom Nansom, a iste te godine u junu premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern postala je druga svetska liderka koja se porodila tokom obavljanja funkcije.

Od tada je bilo nekoliko slučajeva da su političarke donosile bebe sa sobom na posao – neke su ih i dojile.

Džuli En Genter planirala je da dođe do bolnice biciklom pre rođenja svoje ćerke, ali nije znala da će ona biti ta koja će i pedalirati.

Poslanica novozelandskog parlamenta već je imala kontrakcije kada se spremala da ode biciklom do bolnice u nedelju rano ujutro. Genter, strastvena biciklistkinja i članica Zelene stranke Novog Zelanda, planirala je da isprati desetominutnu stazu vozeći se ispred teretnog bicikla koji je vozio njen partner Piter Nans.

Manje od sat vremena po dolasku u bolnicu, 41-godišnja Genter je rodila devojčicu.

Političarka je na društvenim mrežama objavila rođenje svoje ćerke. Rekla je da joj kontrakcije nisu bile loše kada je otišla u bolnicu, ali su usput postale intenzivnije.

Podelila je sliku na kojoj se vidi kako se smeje pored svog bicikla u garaži nakon što je rekla da je kontrakcija upravo prošla. Na fotografiji je još uvek nosila biciklističku kacigu boje mente.

„Osećam se blagoslovenom što sam imala odličnu brigu i podršku odličnog tima, u onome što se pokazalo kao veoma brz (i srećno nekomplikovani) porođaj“, dodala je ona.

Kako smo već pomenuli, vozila se biciklom do bolnice i 2018. pre nego što je izazvan porođaj za rođenje njenog prvog deteta. U bolnicu se tog puta vozila električnim biciklom,  a taj put je uglavnom bio nizbrdo, prenosi TWP.

Džuli En se zalaže za održivije i pravednije zajednice, i za infrastrukturu koja služi ljudima i štiti klimu.

Odrastajući u Los Anđelesu, Džuli En je videla kako transport i urbani dizajn utiču na životnu sredinu i živote ljudi u gradu, od njihovog zdravlja do njihove mogućnosti pristupa zaposlenju i obrazovanju. Svedočenje o tome kako su neoliberalne politike dovele do užasne nejednakosti, u kombinaciji sa dugom istorijom strukturalnog rasizma, užarilo je njenu želju da promeni stvari na bolje.

Ovaj nagon je od malih nogu doveo do aktivizma za mir, reformu zakona o kanabisu, ravnopravnost u braku, zaštitu životne sredine i okončanje prevelikog uticaja velikih korporacija na politiku vlade. Njeno prvo iskustvo demokratije zasnovane na konsenzusu zasnovanoj na zajednici došlo je iz života u stambenoj zadruzi u vlasništvu studenata dok je bila na univerzitetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati