Savremena žena

Radmila Nikolić

30. 11. 2021. 21:46 1

ŽENSKE PRIČE Sanda Rašković Ivić: Za lep izgled važna je frizura

Sanda Rašković Ivić (65) je srpska političarka i psihijatar, majka i baka, lepa i negovana žena. Na političkoj sceni je više od 20 godina, gde je ispred većine po izuzetnom obrazovanju, a nemoguće je ne primetiti da gotovo da nema konkurenciju kad je reč o damskom držanju i izrazitoj lepoti u zrelim godinama.

Za Sandu Rašković Ivić kao da su stale godine i upravo to je bio povod za razgovor za Direktno.rs o takozvanim ženskim temama, a ona nije imala zadršku da otkrije svoje bjuti trikove, kao i stav o estetskoj hirurgiji.

Šta mislite da je presudno za Vaš lep i negovan izgled? imate li neku rutinu u nezi lica i uopšte kože? 

- Pre svega hvala na komplimentima. Pored genetike, jer imam majku od 90 godina koja još uvek ima lep ten i dobro držanje, važno je uspostaviti dnevnu rutinu nege. To znači ne opterećivati lice teškom šminkom i uvek potpuno skinuti šminku pre odlaska na spavanje. Kremu treba naneti na lice i vrat ujutro i uveče. Nikada nisam patila od skupih krema, ali od mojih dvadesetih nije prošao niti jedan dan da nisam ujutro i uveče stavila kremu na lice. Kozmetičarku posećujem 5-6 puta godišnje. Klasičan tretman čišćenja i masaže lica je nezamenjiv i rekla bih dovoljan ako se redovno sprovodi, a to znači na dva meseca.

Vaša frizura uvek izgleda kao da ste tek izašli iz salona. Kako to postižete?

- Frizura mi je postajala tim važnija kako sam nizala godine. Kad ste mladi dovoljno je da kosa bude čista i potkraćivana da nema "rascvetane" krajeve. Kasnije s godinama, frizura postaje važna, jer šminka i odeća nisu dovoljni bez frizure, da bi žena izgledala doterano i damski. Idem jednom nedeljno kod frizera,tamo se opustim i uživam. Frizuru koju namesti frizer mogu da održavam sama tokom nedelje.

Šta mislite da je najvažnije za negovan izgled žene u svim godinama? Kakav savet biste dali mlađima?

- Moj savet mladima jeste da ne preteruju sa šminkanjem, da dobro razmisle pre no što se odluče za estetske hirurške zahvate da li im je to potrebno. Verujte da se ispostavlja da je u 90 odsto slučajeva pumpanje usana i ubrizgavanje botoksa nepotrebno, pa čak ume i da nagrdi. Svaka žena treba da nađe svoj stil u kome se oseća najviše svoja.

Imate li neki trik kada je reč o šminkanju, da li ste ga menjali s godinama?

- Što se šminkanja tiče treba istaći ono što je najlepše. Kod nekog su to oči,kod nekog usta, ten...

Pratite li modu i koji komad odeće najviše volite?

- Modu sam pratila ranije, ali već neko vreme volim bezvremenu damsku klasiku, haljine i kostime kroja koji diskretno prati liniju tela. Mnogo volim haljine i u njima se u svim sezonama lepo osećam.

S obzirom da ste živeli u Italiji, da li ste neki modni trik usvojili od italijanskih dama?

- Italijanke se lepo oblače i uvek na sebi imaju neki detalj koji "oživi" čak i najsvedeniju poslovnu odeću. To može da bude efektna marama ili komad nakita,neke neobične cipele ili tašna.

Kako održavate liniju? Da li vežbate, vodite računa o ishrani? Šta najviše volite da spremate i jedete?

- Nisam nikada na žalost bila sportski tip. Volim da pešačim i to radim po gradu, ali često idem i u prirodu i špartam šumom. To me puni lepim mislima i dobrom energijom. Dijete ne držim i upražnjavam mediteransku kuhinju koju sam u detinjstvu i mladosti usvojila od moje bake Italijanke. Volim da kuvam, jer je to kreativan posao, a valjda se tako zadovoljava i arhetip "majke hranjiteljice". Od specijaliteta volim da pravim bakalar, crni rižoto, njoke s pašticadom ili s divljači. Od srpske kuhinje jako volim onu južnjačku. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati