Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Savremena žena

Direktno.rs

19. 11. 2021. 10:42 1

Prva žena akademik u Srbiji: I danas učimo od nje

Isidora Sekulić dobila je veliku titulu, prve žene akademika u Srbiji. Ne zna se mnogo o njenom privatnom životu. Rođena je u selu Mošorin u Bačkoj, 16. februara 1877. godine. Studirala je matematiku koju je kasnije i predavala u Pančevu, Šapcu i u Beogradu u ženskoj gimnaziji. Biila je izuzetno obrazovana, knjgama i čitanju je pridavala veliki značaj. U Nemačkoj je doktorirala filozofiju.

Uglavnom je pisala kritike, eseje i pripovetke.

Spektar Isidorinih tema je raznovrstan. Književnost je njena glavna preokupacija, ali pored toga interesovale su je i druge umetnosti: slikarstvo, muzika, pozorište.

Njena prva knjiga su "Saputnici". Građeni su na vrlo zanimljiv način, teme su i naslovi pojedinačnih zapisa. Tako govori o pojmovima samoće, umora, nostalgije, rastanka, tuge, glavobolje.. O svemu onome što može da obuzme čoveka.

Isidora je isticala to da čovek život treba da učini korisnim.

Većina njenih dela je u okvirima njenog glavnog motiva, motiva prolaznosti života. Volela je Norvešku i izučavala skandinavsku poeziju i istoriju. Tako nakon čitanja u knjigama, odlazi u Norvešku, a onda nastaje jedan od najznačajnijih putopisa "Pisma iz Norveške".

Isidora je, iako dete vojvođanske ravnice, volela sever više od juga. Divila se njihovom opstanku u hladnoći.

Ono što joj je često od strane kritičara, početkom 20. veka, zamerano je njen subjektivizam. Opisivala je osećanja, poznata je njena "Glavobolja" u kojoj na nekoliko strana govori o tome kako je boli glava, ali Isidora to daje na tako maestralan način.

Uspela je da se izbori sa negativnim komentarima najuticajnijeg kritičara tog doba Jovana Skerlića. Nikome ništa nije zamerala, živela je skromno, a njen rad je postao priznat, te sa velikim pravom baš ona potaje prva žena akademik u Srbiji.

5 citata o ženama i životu iz pera Isidore Sekulić

1. "Žene danas smeju skoro sve što i muškarci, premda to uvek ne žele i uvek ne mogu."

2. "Radoznalost je strašna energija. Žene bi, dakle, trebalo pustiti u nauku. Ubrzo bismo znali da li ima ljudi na Marsu, i ujedno ko se od koga razvodi."

3. "Sve ukupno što čovek radi samo je priprema da se doživi ljubav."

4. "Život je kratak, ali trag od života može dugo trajati."

5. "Sloboda je nezavisnost, sreća je zavisnost od hiljadu sitnica."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekskurzija nekad i sad

Zoran Živković [21.01.2022.]


Anketa

Koja vam je najlepša planina u Srbiji?

Rezultati

Video dana

Mačka deli plen