Savremena žena

Direktno.rs

19. 04. 2021. 15:19 0

"Napokon sam motivisala decu da mi pomažu po kući"

Slaganje veša, pranje sudova ili iznošenje smeća samo su neki od kućnih poslova koje bi trebalo da rade i deca. Ali većini mališana je teško da se uključe u svakodnevne porodične poslove.

Zbog toga je mama Jia Iing Grigiel, piš Today, otkrila koje trikove je koristila da uključi decu u kućne poslove.

Zlatna jednostavnost

- Dečije ormare pretvorila sam u male kapsule. Svaka je polica nekad bila preplavljena odećom koja još nije bila za bacanje i nekako je pristajala, ali možda je samo bila broj manja ili veća. Tamo su bile pidžame koje nisu pristajale sezoni ili pantalone koje nikad nismo obukli jer su imale previše dugmića. Uklonila sam sve osim pet kompleta odeće koja nam je potrebna do sljedećeg ciklusa pranja. Sada deca znaju da je vreme za pranje veša kad se ormar isprazni - pojašnjava mama.

Nastavlja kako je kuhinjska polica za posuđe bila pretrpana raznim predmetima od kojih neke nije koristila godinama, pa je odlučila da pospremi nered i sve što ne koristi spremi u udaljeniji ormarić kako bi polica za posuđe zaista tome i služila.

- Olakšajte deci da mogu biti samostalna. Do sad neuredni donji ormarići sada su uredno složeni sa tanjirima i šoljicama koje koristimo svaki dan. Bilo je tu i nekoliko žrtava, ali srce mi se nije slomilo zbog par komada razbijenog jeftinog posuđa iz Ikee.

Ponavljanje je majka znanja

Neka deca se brzo privikavaju na kućne poslove i oni će postati dio njihove svakodnevice. Ali ima i mališana kojima je teško to da prate, pa im treba više ponavljanja kako bi usvojili veštine.

- Mi smo stručnjaci za stvaranje prljavog posuđa, pa to nije problem. Inače, ne pravim raspodelu sitnih poslova jer bi to bila samo još jedna stvar koju moram pratiti. Isto tako, stručnjak savetuje, da decu ne plaćate za poslove koje rade po kući jer mogu da daju otkaz ako ne žele novac.
- Kućni poslovi su nužni i deo su života u vašoj kući. Zato ne plaćajte deci obavljanje tih poslova, sve dok vi ne budete plaćeni za čišćenje vlastite kupaonice - upozorava doktorka Dorotea Gilboa.

To što rade uopšte ne mora da bude savršeno. Peškiri ne moraju da budu savršeno obešeni na stalku, a zapravo je jedino bitno da nisu bačena vlažna krpa na podu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati