Savremena žena

03. 03. 2021. 12:38 0

Rodila blizance u 64. godini: Oduzeti joj, kao i ćerka od 11 godina

Vrhovni sud Španije navodi da se odluka zasniva na veštačenju, a ne na starosti i mentalnom zdravlju žene. Socijalna služba smestila je decu u hraniteljsku porodicu.

Mauricia Ibanez (69) rodila je blizance pre četiri godine zahvaljujući uspešnom postupku veštačke oplodnje, ali su bebe odmah preuzele socijalne službe uz obrazloženje da majka nije u stanju da se brine o njima.

Takođe u sistemu socijalne zaštite je još jedna njena ćerka koja sada ima 11 godina i oduzeta joj je 2014. godine.

Španski vrhovni sud, kao najviše pravosudno telo u zemlji, presudio je u ponedeljak na osnovu odluke nižeg suda u Burgosu da Mauricija nije u stanju deci da pruži optimalne mogućnosti.

Završili su četvorogodišnju pravnu bitku u kojoj je majka blizanaca Mauricija Ibanez pokušala da ospori sudsku odluku kojom su joj oduzeti blizanci Gabrijel i Marija de la Kruz, koje je rodila nakon tretmana asistirane oplodnje u SAD, prenosi Daili Mail. 

Sud navodi da su deca bila u očiglednoj situaciji ugroženosti zbog nemogućnosti njihove majke da kvalitetno sarađuje sa socijalnom službom. Sud je rekao da je odluka zasnovana na proceni stručnjaka, a ne na osnovu starosti žene ili mentalnog zdravlja.

U izjavi suda iz Burgosa u vreme njihove prvobitne presude navodi se da karakterne osobine majke značajno utiču na psihosocijalni razvoj dece. Kažu da deca žive izolovano bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalne službe su ih smestile u hraniteljsku porodicu ubrzo posle rođenja. Ibanez je sa socijalnim službama potpisala dokument u kojem se navodi da će angažovati asistenta koji će joj pomoći u celodnevnom domaćinstvu i brizi o deci.

Ali samo 10 dana posle povratka iz porodilišta u kojem je provela mesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

- Otkad se vratila kući, multidisciplinarni tim prati njen napredak i svi njihovi izveštaji pokazuju da o blizancima treba brinuti u drugom okruženju - rekao je tada portparol socijalne službe u Burgosu.

- Ali kratkoročna obaveza je da ih dodelimo hraniteljima - zaključio je portparol.

Ibanez ima još jedno dete, devojčicu koja joj je oduzeta 2014. godine i smeštena u hraniteljsku porodicu takođe iz istog razloga, naime zbog nemogućnosti da se brine o detetu.

Blanka, 11, takođe je rođena zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji i živi u Kanadi.

Posle presude iz 2017. godine Mauricijin advokat rekao je da je žena pod traumom.

Žalila se na presudu, ali je lokalni porodični sud odbio njenu žalbu kao neosnovanu. Potom se žalila Vrhovnom sudu, koji je podržao prethodnu odluku nižeg suda.

Ibanez je tako iscrpila sve zakonske mogućnosti, ali svake dve godine može da traži od suda da preispita presudu. Sud je, s druge strane, rekao da u bliskoj budućnosti ne predviđaju drugačiji ishod za njene napore.

U presudi se navodi da je je bivša službenica zasnovala porodicu posle prevremenog penzionisanja zbog mentalnih poteškoća.

Njena sestra pokušala je da izdejstvuje da je sud proglasi potpuno nesposobnom za samostalan život kako bi joj oduzeo pasoš i sprečio odlazak u inostranstvo zbog postupaka asistirane reprodukcije.

Nije uspela jer se odluka suda zasnivala na nalazima veštaka psihijatra koji je utvrdio da Ibanez može da brine o sebi i detetu.

- Odlučila sam opet da postanem majka jer je iskustvo koje sam imala sam svojom prvom ćerkom Bjankom za mene bilo fantastično - ispričala je Ibanez za El Pais u februaru 2017. godine nekoliko dana posle porođaja blizanaca u bolnici.

- Pitala sam se da li bih mogla da imam još jedno dete. Nisu me brinule godine. Stara sam, ali zahvaljujući nauci i medicini uspela sam da zatrudnim i to je poslednje utočište koje imamo stariji ljudi. Naravno da me brinulo da će mi oduzeti decu. Ne mogu da se branim, tako su sitni i nežni. Pomalo se bojim za njih i molim se Bogu da ne padnu u ruke socijalne službe - rekla je tada novinarima.

Vest o njenom porođaju obišla je svet i izazvala burnu raspravu između zagovornika naučnog napretka i onih koji se pozivaju na etičke sumnje u vezi sa trudnoćom u tako kasnom dobu, pogotovo što joj je sud već oduzeo ćerku jer je nesposobna da brine o njoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati