Savremena žena

[ Izvor: Brightside ]

23. 02. 2021. 07:10 2

Kako razlikovati kvalitetnu od loše odeće: Ima devet "caka"

To što ste nešto skupo platili ima više veze s brendiranjem i marketingom nego sa samim kvalitetom odeće.

Stručnjaci za tekstil i prodavci otkrili su devet 'caka' pomoću kojih možete videti isplati li se nešto kupiti ili ne. Na primer, dugmad od plastike u boji metala na odeći i plastični patent zatvarači odaju lošeg proizvođača.

Cena nije uvek pokazatelj kvaliteta, naročito ako je reč o kupovini odeće. Ponekad se stvari kupljene na masovnoj rasprodaji mogu nositi godinama, dok se predmet iz prodavnice luksuzne marke može izobličiti nakon trećeg pranja.

Neophodno je znati trikove kojima ćete lakše utvrditi je l' odeća kvalitetna ili nije.

1. Test opipavanjem

Pokušajte da se prilikom izbora komada odeće fokusirate na gustinu i težinu materijala. Tehnolozi tekstila koriste poseban izraz nazvan 'gustina površine', što znači koliko grama teži jedan kvadratni metar. Što je veći ovaj broj, to je tkanina kvalitetnija.

Neće vam trebati posebni alati za merenje gustoće. Držite predmet u rukama i procenite njegovu gustoću. Izuzetno tanak i labav materijal brzo će se suziti i istegnuti na pojedinim mestima koja pokrivaju, na primer, laktove ili kolena. Druga metoda za proveru kvaliteta je ispitivanje odeće na svetlu.

Neravnomerna providnost znak je da je predmet lošeg kvaliteta.

2. Proverite unutrašnjost

Uzorak šava trebao bi da se podudara na dobro izrezanim predmetima. Ako se ne podudara, znači da je proizvođač odlučio da uštedi novac. To se odnosi ne samo na prednju stranu predmeta već i na unutrašnjost.

Kako bi odeća dobro pristajala telu, materijal za postavu trebao bi da bude gust, ali mekan. Ako je predmet izrađen od elastičnih tkanina, poput pletenine, i njihova bi postava trebalo da bude elastična.

Važi i obrnuto: ako je predmet izrađen od čvrstog materijala, poput vune ili pamuka, i materijal unutrašnjosti trebao bi dabude neelastičan, piše Brightside.

3. Protrljajte tkaninu

Grudvice na odeći uveliko utiču na celokupni izgled tkanine. Najčešće nastaju na sintetičkim materijalima, tkaninama s kratkim vlaknima, mešavini sintetike i prirodnih tkanina i pletenim stvarima.

Pre svega, proverite sastav. Što više sintetičkih (poliesterskih, elastanskih, akrilnih, poliamidnih ili najlonskih) vlakana ima, to će se predmet pre prekriti grudvicama.

Na vunenoj odeći pojavljuju se brzo, ali s vremenom nestaju sami od sebe. Da biste razumeli hoće li se pojaviti ili ne, morate intenzivno trljati jedan komad tkanine o drugi - materijal lošeg kvaliteta počeće odmah da se odvaja i grudva.

4. Proverite džepove

Pre slanja odevnog predmeta u prodavnicu, dobar proizvođač zatvori bočne džepove jakni i kaputa. To je učinjeno kako bi predmet zadržao dobar izgled za prezentaciju. Tako ušiveni džepovi ne popuštaju i ne ispupče se nakon brojnih proba. Donji deo na kaputima i sakoima obično je ušiven iz istog razloga. Nakon kupovine predmeta možete držati ušivene džepove zatvorene, dok šav na leđima sakoa i kaputa treba razrezati.

5. Sa sobom ponesite maramicu

Loše obojena odeća ne samo da boji stvari koje nosite uz nju, već vam može i ispustiti boju na koži.

To se posebno odnosi na farmerke. Jednom kad se malo oznojite ili vas uhvati kiša, garantovano ćete dobiti noge slične štrumpfu. Da se to ne bi dogodilo, unapred naučite hoće li tkanina puštati boju ili ne.

Da biste je testirali, uzmite mokru belu salvetu ili mokru maramicu i protrljajte tkaninu. Ako se oboji, tkanina koju proveravate pušta boju i verovatno će izgubiti deo svog šarma nakon pranja.

6. Proverite dodatke

Korišćenje loše izrađenih dodataka još je jedan način da proizvođači uštede novac. Dugmad od plastike u boji metala na odeći i plastični patent zatvarači odaju lošeg proizvođača.

Kvalitetno izrađena odeća ima prekriven patentni zatvarač. Rupice za dugme moraju biti dobro obrađene i uz odeću morate dobiti rezrvno dugme ili dva. Ako odeća ima plastičnu dugmad, proverite da nijesu pretanka.

7. Pomirišite

Jeste li ikad primetili da neke velike prodavnice s odećom imaju određeni miris? To je sve zbog formaldehida. To je organski gas oštrog i neprijatnog mirisa.

Uz njegovu pomoć odeća se dazinfikuje i sprečava se pojava buđi na stvarima. Velika količina formaldehida je opasna i može izazvati alergije. To znači da odeću ne treba samo dodirivati i isprobavati, već i pomirisati. Kvalitetna odeća ne sme da ima oštar miris. Obično će imati neutralan miris ili miris laganog parfema.

8. Proverite šavove

Ako su nogavice pantalona ili farmerki uvijene ili ako je šav ispod kolena neravan, znači da imate posla s neispravnim predmetom. To je zato što je ili pogrešan rez ili je pogrešno sastavljen. To ne samo da je neprijatno za nošenje, već vizuelno krivi noge i daje im dodatni volumen.

9. Test sa upaljačem

Ne preporučujemo da ovaj eksperiment uradite u prodavnici. Ponekad proizvođači odeće skrivaju sastav odjeće, a kupac umesto 100% pamuka dobija mešavinu pamuka i poliestera. Da biste saznali sastav tkanine, ne morate je odneti u laboratoriju. Zapravo to možete shvatiti kod kuće. Uzmite deo rezervnog parčeta tkanine sa dugmetom - ili pažljivo izvucite jedan konac iz predmeta - i zapalite ga.

Lan i pamuk sagorevaju na isti način. Imaju visok procenat celuloze, što znači da tkanina u vatri miriše na izgoreli papir. Prirodna vlakna izgaraju jako i brzo, ostavljajući malu količinu belog dima.

Viskoza je izrađena od prirodnog drveta hemijskom metodom. Brzo gori, miriše na izgoreli papir i ostavlja sivi dim i pepeo. Vuna i svila mirišu na spaljenu kosu ili perje. Polako gore, vlakna im se uvijaju i vatra se brzo gasi. Akril gori jarko žutim plamenom s malim bleskovima.

Nakon hlađenja stvara tvrdu kuglicu. Acetatna vlakna (sintetika) izgaraju žutim plamenom i imaju kiselkasti miris poput sirćeta. Veštački materijali gore slabo žutom bojom, ispuštajući crnu čađu. Nakon izgaranja stvaraju stvrdnutu kuglu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati