Savremena žena

26. 11. 2020. 11:35 0

Zašto je svaka žena u Jugoslaviji nosila kombinezon?

Žene su nekada u ormanima imala bar četiri različita kombinezona, danas je situacija ipak malo drugačija, jer se krug mod bez prestanka pomera.

Donji veš u obliku kombinezona je nešto što je svaka žena u Jugoslaviji imala i rado nosila.

To je ono parče svilene tkanine sa čipkom koju bi žene oblačile preko brushaltera i gaćica, a ispod haljine ili suknje u kombinaciji sa košuljom.

Evo nekoliko razloga zašto su nosile kombinezon:

Moda 

Tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kombinezon je bio svilen, čipkast i divan. Žene su želele da ga imaju u raznim bojama i izgledima. Tako lepo napravljen, kombinezon bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega, nije bilo toliko važno.Estetika 

Kombinezon nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombinezon, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna i da li joj "salo kipi" sa strane. Dovoljno je da obuče kombinezon i rešila je problem.

Praktičnost 

Često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombinezon sprečavao da se "zalepe" za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombinezon nego celu odevnu kombinaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati