Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: cosmopolitan.uk ]

21. 03. 2020. 07:37 0

Kako prati veš u vreme korone?

Dok koronavirus dominira u naslovima u medijima i vlade uvode razne mere zaštite, od karantina do zabrane kretanja, verovatno pokušavate da otkrijete sve što možete da uradite da ograničite širenje virusa.

Osim što marljivo perete ruke i izbegavate velika okupljanja, ispostavilo se da i pranje odeće i posteljine takođe može da utiče na vašu bezbednost.

Nova studija potvrđuje da virus može opstati u vazduhu do tri sata, na kartonu 24 sata, a na plastici i čeliku dva do tri dana, zato je jako bitno temeljno oprati odeću.

To znači da sve što nosite napolju stavite direktno u mašinu na pranje i ostavite cipele ispred vrata.

Iako meke površine poput odeće, peškira i prekrivača imaju mnogo niži rizik od sakupljanja i širenja virusa od tvrdih površina, još uvek nam ovaj virus nije u potpunosti poznat, pa je bolje da ove mere zaštite primenite sada, posebno ako mislite da ste možda stupili u kontakt sa nekim ko može da bude zaražen.

Časopis "Harvard Health" savetuje da operete ruke čim dođete kući, presvučete se u kućnu odeću i stavite bilo koju garderobu koju ste nosili napolju na vruće pranje, po mogućnosti 60 stepeni.

Pored toga što stavljate dovoljno deterdženta u mašinu, trebalo bi da izbegavate "tresenje" odeće, ovako ćete smanjiti širenje bakterija u vazduhu.

Ne zaboravite da operete ruke čim završite pranje i kada je ciklus pranja završen, ostavite da se odeća osuši na vazduhu, ako nemate mašinu za sušenje.

Ako živite sa ukućaninom koji je možda zaražen, pobrinite se da nosite rukavice od lateksa kada stavljate njegovu posteljinu ili peškire na pranje.

Iako se stalno savetuje da izbegavate kontakt sa raznim predmetima poput kvake ili površine stola, nadamo se da će ove prakse pranja olakšati vaš duševni mir i održati vas čistim i sigurnim u ovim nesigurnim vremenima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati