Putovanja

Direktno.rs

10. 06. 2021. 12:57 0

Šta je sa kućama u Italiji prodavanim za jedan evro?

Pre dve godine, vlasti nekih italijanskih gradova odlučile su da napuštene kuće stave na prodaju po ceni od jednog evra.

Ova vest se brzo proširila svetom, a cilj je bio privući nove stanovnike. Tim "BBC" - ja posetio je Italiju kako bi saznao šta se dogodilo sa tim kućama.

Toti Nigreli iz grada Mesomeli izjavio je da je projekat u ovom gradu uspešan od 2017. godine i prodali su 170 kuća. međutim, mnogi kupci su vrlo brzo otkrili da kuće koštaju mnogo više od jednog evra. Ispostavilo se da kupci samo na papirologiji moraju da potroše oko 4.000 evra.Kako prenosi "BBC", neke od kuća su u strašnom stanju, a kupci imaju obavezu da ih obnove u roku od tri godine, što košta između 20.000 i 70.000 evra.

- Prvi put sam čuo za ovu ponudu preko društvenih mreža i prvo sam pomislio, zašto se Italijani nisu nakupovali ovih kuća? - rekao je jedan od vlasnika za "BBC" i dodao: "Mnogim kućama treba potpuna obnova - od krova, do zidova i praga".

- Italijani izbegavaju kupovinu kuća koje moraju da renoviraju, pogotovo ako postoji rok od tri godine. Radije će kupiti novu kuću ili stan u novogradnji - objasnila je Valerija Sorce, koja radi u agenciji za prodaju nekretnina.Još jedan od vlasnika kuće za evro, kaže da ju je od sada "upristojio" za 7.000 evra.

- Neću da lažem, kuća sada nije savršena, ali možemo da se živi u njoj - rekao je vlasnik za "BBC".

- Meni je ovo bio izazov. Nije mi zanimalo koliko će sve da košta na kraju, jer sve je stvar izazova - objasnio je još jedan kupac i dodao da mu prija novo iskustvo i početak "od nule".

Međutim, nije svako mesto, u kom su se prodavale kuće za evro, bilo uspešno. U gradu Karega Ligure nije prodata nijedna kuća za evro.

- Ljudi ne žele da kupe urušene i napuštene kuće u gradu duhova. Pa čak iako su praktično besplatne - objasnio je vođa ove promocije.

Na kraju, ceo projekat je naneo više štete nego koristi. Gradovi su i dalje prazni jer većina vlasnika provodi malo vremena u kućama koje renoviraju, njihova deca ne pohađaju škole u ovim gradovima i porez se plaća sa zakašnjenjem.

Ali organizatori su i dalje uporni jer su ubeđeni da je ovo jedini način da se ožive napušteni gradovi širom Italije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati