Putovanja

Direktno.rs

10. 04. 2021. 16:21 0

Otkriven izgubljeni "Zlatni grad" star 3.000 godina

Poznati egiptolog Zahi Havas najavio je u četvrtak otkriće "izgubljenog zlatnog grada" u blizini Luksora.

Američka egiptologinja Betsi Brian sa Univerziteta Džons Hopkins izjavila je da je ovo otkriće, 3.000 godina starog grada, koji je do nedavno bio prekriven peskom, jedno od najvažnijih arheoloških nalaza od Tutankamonove grobnice. Reč je o Atini, najvećem drevnom gradu ikad otkrivenom u Egiptu, piše "BBC".Grad datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, jednog od najmoćnijih egipatskih faraona, čiju je gotovo netaknutu grobnicu 1922. godine otkrio britanski arheolog Hovard Carter.- Otkriće ovog izgubljenog grada je drugo najvažnije arheološko otkriće posle Tutankamonove grobnice - rekla je Betsi Brajan i dodala da će Atina "pružiti retki uvid u život starih Egipćana" iz perioda kada je carstvo bilo najbogatije. Do sada je na lokalitetu pronađen veliki broj vrednih arheoloških nalaza, poput nakita, keramike u boji i posuđe od blata sa pečatom Amenhotepa III.

Arheolozi su započeli iskopavanja u septembru 2020. godine na zapadnoj obali Luksora u blizini Doline kraljeva, oko 500 kilometara južno od Kaira.

- Ubrzo smo otkrili dobro očuvani veliki grad, sa gotovo kompletnim zidovima i sobama ispunjenim priborom za svakodnevni život - istakli su arheolozi.

Sedam meseci od početka iskopavanja otkriveno je nekoliko delova grada, uključujući pekaru, administrativni deo i stambeno naselje. Havas je dodao da su mnogi "strani istraživači tražili ovaj grad i nikada ga nisu pronašli". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati