Putovanja

Direktno.rs

05. 01. 2021. 11:45 1

Magična stena koja menja boje: U srcu Australije stoji Uluru

U srcu Australije, “zemlje na kraju sveta”, smešten je Uluru - Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća Nacionalna parka te zemlje.

Uluru je jedinstvena turistička atrakcija koja se nalazi u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosedelaca koji ovde žive više od 30.000 godina.

Uluru je najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji. Međutim, za lokalno stanovništvo ovo područje je važno ne samo zbog prirodnih lepota, nego i kao zona u kojoj se nalazi dom mnogih božanstava.

Uluru je ustvari brdo stvoreno pod uticajem tektonskih poremećaja pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice.

Najveći deo ove stene ukopan je u pesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi deo - zaravnjeni vrh visok 348 metara.

Aboridžini ovu stenu zovu Uluru, dok je u svetu poznatija pod nazivom Ayers Rock. Za Aboridžine je ova drevna crvena stena oduvek bila sveto i mistično mesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol.

Kako se sunce kreće po nebu, tako se Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji narandžastim sjajem, u rano jutro senke ga boje u tamnije nijanse, u podne dobija boju jantara.

Ipak, ovo stenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom ugljenu.

Sve do sedamdesetih godina 19. veka Ayers rock nije bio poznat Evropljanima, a onda su ga otkrila dva istraživača koji su steni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija.

Danas ovo mesto poseti oko milion turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stene, za šta je potrebno oko 2 sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mesto, a to ne savetuju ni turistima.

Većina turista, naravno, ne može da odoli izazovu i oglušuje se o upozorenja i molbe Aboridžina.

Nedaleko odatle nalazi se i aboridžinsko naselje u koje obavezno svrati svaki putnik. Tu domaćini s oduševljenjem pokazuju svojim gostima domaće rukotvorine i igre, pripovedaju im o lokalnim običajima i poslužuju ih tradicionalinim jelima.

Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koji se ređaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, znana i pod imenom Olga. Prevedeno sa njihovog jezika to bi značilo Mnogo glava.

Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vetrova.

Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta. Ako nekada budete doputovali ovde, nemojte se začuditi i uplašiti ukoliko pored vas protrči divlji aboridžinski pas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati