Putovanja

Direktno.rs

01. 01. 2021. 16:19 1

Tigar postavio rekord: Prešao 3.000 kilometara

Tigar je prešao 3.000 kilometara za devet meseci, verovatno najduži put koji je neka velika mačka u Indiji do sada prevalila.

Ovaj troipogodišnji tigar postavio je do sada nezabeležen rekord prešavši put od tri hiljade kilometara do rezervata u Indiji u kojem je trenutno jedini predstavnik velikih mački.

Ime Voker (Walker) dali su mu članovi grupe za zaštitu životinja. Na put je krenuo iz rezervata u Maharaštri u junu prošle godine, verovatno u potrazi za plenom ili ženkom.

Oko vrata ima radio ogrlicu koja je pokazala da je prešao 3.000 kilometara pre nego što se u martu “skrasio” u drugom rezervatu. Ogrlica mu je skinuta u aprilu.

U rezervatu Dnianganga površine 205 kvadratnih metara žive leopardi, plavi bik, divlje svinje, pauni i pegavi jeleni. Voker je jedini tigar koji tamo živi, kažu iz grupe za zaštitu divljih životinja.

- On nema potrebu da dominira teritorijom. Ima i odgovarajući plen - rekao je za "BBC" Nitin Kakodkar, upravnik šuma.

U rezervatu sada razmišljaju da dovedu tigricu kako bi Voker imao partnerku za parenje. Tigrovi nisu usamljena stvorenja i imaju prirodan instinkt za parenjem. Međutim, premeštanje drugog tigra u rezervat neće biti lako.

- Ovo nije veliki rezervat. Okružen je farmama i prokrčenim šumama.Takođe, ukoliko Voker nastavi da živi i razmnožava se ovde, neće imati dovoljno hrane, a novorođeni tigrovi će pokušati da odu - kaže Kakodkar.

U Indiji se nalazi 25 odsto staništa tigrova, a procenjuje se da u njima živi 70 odsto predstavnika ove vrste u celom svetu.

Iz grupe za zaštitu divljih životinja kažu da tigar nije putovao “linearno”. Svakog sata je beležena putanja njegovog kretanja – bio je na više od 5.000 lokacija.

Voker je prelazio preko farmi, duž reka, potoka i autoputeva. Tokom zime, kada je sezona uzgajanja pamuka u indijskoj državi Maharaštri, visoki usevi su mu obezbeđivali sklonište i neometano kretanje po farmama.

Uglavnom se kretao noću, loveći divlje svinje i stoku da bi se prehranio. Jednom se susreo s ljudima, kada je nenamerno lakše povredio muškarca koja je pratio njegov trag kako bi saznala gde se tigar odmara.

- Ova duga šetnja pokazuje da su uprkos rastu ljudske populacije ruralna područja Maharaštre još uvek pogodna za slobodno kretanje tigrova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati